10aug

Wat is cholesterol

Cholesterol is een van de meest besproken stoffen in de voedingswetenschap. Je associeert het obesitas, hartaanval en diabetes. Maar hoe schadelijk is de consumptie van voedingsmiddelen die cholesterol bevatten eigenlijk? Een te hoog cholesterolgehalte kan namelijk een negatief effect hebben op de gezondheid. Maar in eerste instantie is daar niets ergs aan. In dit artikel willen we enkele mythes ophelderen over het cholesterol dieet. Deze moeten je helpen om op de juiste manier om te gaan met cholesterolhoudende voedingsmiddelen.

Cholesterol is een lipide

Het is een vetachtige substantie die een vitale rol speelt in ons hele organisme. Cholesterol is onder andere het uitgangsmateriaal voor diverse hormonen en galzuren en is ook een belangrijk onderdeel van ons celmembraan. Omdat cholesterol niet oplost in water, gebruikt ons lichaam een trucje en bindt het cholesterol aan bepaalde eiwitten, zodat de stof in het bloed nog steeds kan worden getransporteerd van de lever naar andere weefsels.

De transportvormen van de lipiden vormen het belangrijkste aspect in het cholesterolonderzoek, omdat ze op basis van hun chemische dichtheid in twee klassen worden ingedeeld. Hoge dichtheid lipoproteïnen (HDL) en lage dichtheid lipoproteïnen (LDL). Terwijl LDL-cholesterol van de lever naar de lichaamsweefsels stroomt en bij een overmaat ook in de bloedvaten kan worden afgezet, transporteren HDL-moleculen het cholesterol vanuit de lichaamscellen terug naar de lever, waar het kan worden afgebroken.

Omdat HDL in staat is om onderweg overtollige cholesterol op te vangen en zelfs de al in de vaatwanden opgeslagen cholesterol te verwijderen, beschermt het tegen deze aderverkalking en wordt daarom vaak aangeduid als “goede cholesterol”. Een verhoogd LDL-niveau wordt daarentegen beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten, daarom dat LDL ook wel “slecht cholesterol” wordt genoemd.

Goede cholesterol, slechte cholesterol?

Het is echter belangrijk om te weten dat maar 25 procent van het cholesterol in ons lichaam via de voeding wordt opgenomen. De rest wordt geproduceerd door de lever. Als u te weinig of nauwelijks cholesterol consumeert, kan je lichaam normaal gesproken de productie van cholesterol stimuleren om je voldoende van de stof te voorzien.

cholesterol dieetAls je te veel cholesterol inneemt met voedsel, kan het lichaam het teveel aan cholesterol ook compenseren door de lever te laten stoppen met de productie ervan. De “mythe” over de noodzaak om je cholesterolgehalte laag te houden is echter niet geheel ongegrond. Er zijn vaak mensen die hun cholesterolgehalte moeten verlagen door een cholesterol dieet.

Passen voedingsstoffen die cholesterol bevatten niet in een cholesterol dieet?

Hoewel onderzoek nu heeft kunnen weerleggen dat iedereen het risico loopt om ernstig ziek te worden als ze te veel cholesterol consumeren, moet je altijd in gedachten houden dat sommige voedingsmiddelen een negatief effect kunnen hebben op het cholesterolgehalte, en dan gaat het niet noodzakelijkerwijs om de typische verdachten zoals boter of vlees.

In het volgende artikel presenteren we zeven voedingsmiddelen die je veilig kunt opnemen in je cholesterol dieet ondanks het hoge cholesterolgehalte en vier voedingsmiddelen die je moet vermijden.

Niet alle voedingsmiddelen die cholesterol bevatten zijn ongezond. Maar als je te veel voedsel eet dat een negatief effect heeft op het cholesterolgehalte, verhoog je het risico op hart- en vaatziekten. In dit artikel bespreken we zeven producten met een hoog cholesterolgehalte die perfect mogen opgenomen worden in je cholesteroldieet. Daarnaast bespreken we vier andere producten die je absoluut moet vermijden.

Gezonde voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte

Hier komen zeven voedingsmiddelen die ondanks het hoge cholesterolgehalte gezond zijn en passen in een cholesterol dieet.

eierenEieren

Veel mensen geloven nog altijd dat de overmatige consumptie van eieren kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte. Eieren hebben ook een hoog cholesterolgehalte: een ei heeft een gemiddeld cholesterolgehalte van 211 milligram, wat al 70 procent van de aanbevolen dagelijkse behoefte is.

De angst dat eieren het cholesterolgehalte in het bloed doen stijgen is door studies weerlegd . Integendeel, de consumptie van hele eieren kan bijdragen aan de toename van HDL, het “goede cholesterol” in het bloed.

Vanwege hun heilzame cholesterolgehalte passen eieren perfect in een cholesteroldieet. Daarnaast zijn ze een uitstekende bron van eiwitten en zitten ze vol met nuttige voedingsstoffen zoals vitamine A en vitamine B.

Kaas

Een portie kaas, zoals een plakje kaas op brood, voorzietje lichaam van ongeveer 27 milligram cholesterol dat is negen procent van de aanbevolen dagelijkse behoefte.

Kaas heeft nog steeds geen goede reputatie en werd in het verleden ook vaak geassocieerd met een verhoogd cholesterolgehalte. Een Ierse studie heeft echter aangetoond dat zelfs vette kaas het “slechte” LDL-cholesterol niet doet stijgen. Ook in dit opzicht is de keuze voor de vetarme variant niet verstandig. Deelnemers aan een studie over cholesterol dieet die vetarme zuivelproducten consumeerden, hadden de neiging om meer koolhydraten te consumeren en hadden een hoger cholesterolgehalte. Daarnaast leveren de meeste kazen een goede portie calcium, eiwit, vitamine B en vitamine A, waardoor kaas een gezond onderdeel van een goed cholesterol dieet is.

Schelpdieren

Schelpdieren, waaronder krabben, mosselen en garnalen, staan bekend als een royale bron van eiwitten. Maar ze zijn ook rijk aan cholesterol: 250 gram vlees van een kreeft zou bijvoorbeeld al de volledige dagelijkse cholesterolbehoefte dekken.

Daarom moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheid schelpdieren.Ze bevatten ook nuttige bioactieve bestanddelen, zoals zogenaamde carotenoïde antioxidanten en aminozuren, die hartziekten voorkomen en het LDL-cholesterol helpen verlagen. Ze mogen dus opgenomen worden in je cholesterol dieet maar wel met mate.

Sardines

Sardines zijn ook zeedieren die het ons gemakkelijk maken om ons lichaam te voorzien van voldoende eiwitten, ijzer, magnesium en vitamine E door de consumptie ervan. Een portie van 100 gram 131 milligram cholesterol, ongeveer 45 procent van jedagelijkse behoefte, maar levert je tegelijkertijd 65 procent van de benodigde vitamine D en een goede portie B12, die ruimschoots voldoet aan je dagelijkse behoefte. Ze zorgen ook voor de verhoging van je goede cholesterol. Een reden om ze toch op te nemen in je cholesterol dieet.

Vlees van grazende dieren

Het beantwoorden van de vraag hoe het dier leefde voordat het op het bord belandde, is niet alleen uit ethisch oogpunt de moeite waard. Het vlees van dieren die tijdens hun leven vers gras hebben kunnen eten is veel gezonder dan het vlees van gestalde dieren.

Veel eiwitten, belangrijke vitaminen en mineralen en een hoog ijzergehalte zijn maar enkele van de voordelen die vlees van grazende dieren met zich meebrengt. Het cholesterolgehalte van vlees van dit type teelt is ook veel lager en bevat aanzienlijk meer omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Een 250 gram biefstuk van deze dieren bevat ongeveer 65 milligram cholesterol, wat de dagelijkse behoefte van ongeveer 40 procent dekt. Er zijn dus redenen genoeg om het niet te schrappen uit je cholesterol dieet.

Yoghurt

Hoewel yoghurt veel cholesterol bevat, is het een must in een cholesterol dieet. Het bevat veel andere voedingsstoffen zoals eiwit, calcium, fosfor, vitamine B en magnesium. Een 250 gram kopje volvette yoghurt bevat ongeveer 30 milligram cholesterol (ongeveer elf procent van de dagelijkse behoefte).

Net als bij kaas moeten echter volvette producten worden gebruikt, omdat ze helpen om het LDL-cholesterol te verlagen en dus een positief effect kunnen hebben op de bloeddruk. Het vermindert ook het risico op beroertes, hartziekten en diabetes

Daarnaast is onze darmgezondheid gebaat bij gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt, omdat ze een positief effect hebben op vriendelijke darmbacterie.

Orgaanvlees

Orgaanvlees, zoals hart, lever of nieren, staat bij veel mensen zeker niet bovenaan de lijst met favoriete etenswaren. Toch heeft het altijd al een vaste plaats gehad in de Belgische keuken en wordt het nog steeds in traditionele gerechten bereid. Het is voedzaam: kippenharten zijn bijvoorbeeld een uitstekende bron van vitamine B12, ijzer en zink. Het cholesterolgehalte van 100 gram kippenharten is ongeveer 120 gram (70 procent van de dagelijkse behoefte).

De combinatie van voedingsstoffen en cholesterol in orgaanvlees blijkt ook een positief effect te hebben op het risico op hartaanvallen. Als je het lust moet je het zeker niet weglaten in je cholesterol dieet.

Wat moet je zeker vermijden in je cholesterol dieet

Terwijl sommige voedingsmiddelen die cholesterol bevatten eigenlijk zeer gezond zijn en een positief effect hebben op je organisme, zijn andere voedingsmiddelen van dit soort ongezond en kunnen zelfs schadelijk zijn.

We geven je vier voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte die je beter kunt schrappen uit je voedingslijst als je jouw cholesterolgehalte op peil wilt houden.

Gebakken voedsel

Of het nu gaat om gebakken vlees, croutons, aardappelen …, gebakken voedsel moet, zoveel mogelijk worden vermeden in een verantwoord cholesterol dieet.

Gebakken of gefrituurd voedsel bevat vaak gevaarlijke transvetten, die een negatief effect hebben op het cholesterolgehalte en de bloedvetten, het risico op een hartaanval verhogen en zelfs een depressie kunnen bevorderen.

fastfoodFastfood

Tegenwoordig is fastfood waarschijnlijk een van de belangrijkste risicofactoren voor veel chronische ziekten, zoals obesitas en diabetes. Wie op weg naar huis graag een omweg maakt naar de dichtstbijzijnde hamburgerzaak of het moeilijk vindt om de curryworst te weerstaan, loopt ook het risico op een hoger cholesterolgehalte. Meer buikvet, hogere ontstekingsniveaus en een verlaagde bloedsuikerspiegel zijn de belangrijkste gevolgen van overmatige consumptie. Als je jouw cholesterolgehalte wilt verlagen, moet je voedingsmiddelen schrappen uit je cholesterol dieet.

Als je echter minder verwerkt voedsel eet en thuis meer maaltijden vers bereidt, kun je verwachten dat je op de lange termijn lichaamsgewicht verliest. Je lichaamsvet vermindert en je risicofactoren voor hartaandoeningen verlagen.

Desserts en snoepjes

Te veel van het ongezonde, te weinig van het gezonde, zo kan het probleem worden samengevat rond waarschijnlijk de grootste groep lekkere producten die je moet mijden. Suiker, die in veel voedingsmiddelen zoals koekjes, taarten, ijs of snoepjes zit, is voor veel mensen een echte verleiding. Helaas bevatten deze voedingsmiddelen veel suiker, maar ook ongezonde vetten en lege calorieën.

Bovendien scoren deze voedingsmiddelen meestal niet goed met voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen of gezonde vetten, die ons lichaam nodig heeft voor een gezonde stofwisseling.

Frequente consumptie van deze voedingsmiddelen kan een negatief effect hebben op zowel het cholesterolgehalte als de algemene gezondheid en kan leiden tot een snelle gewichtstoename in de loop van de tijd. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen diabetes, hartziekten en ook bepaalde vormen van kanker en overmatige consumptie van snoep. Je moet ze dus zoveel mogelijk mijden

Verwerkte vleesproducten

Dit soort cholesterolhoudend voedsel vormt zeker een van de grootste risico’s. Tot de verwerkte vleesproducten horen alle soorten worsten, charcuterie, vleessalades… In sommige studies is een hoge consumptie van verwerkt vlees al in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde hartziekten en kankers, zoals darmkanker. Ondanks dat ze lekker kunnen zijn, zijn ze ongezond.

Je merkt het, om de balans tussen je goede en slechte cholesterol in evenwicht te houden, hoef je niet alle vette voedingsstoffen te vermijden. Sommige moet je met mate gebruiken. Enkele, vooral bereidde producten, moet je absoluut vermijden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.