05jan

We weten allemaal wel dat zink een belangrijk mineraal is voor ons lichaam die vele functies uitoefent. Als essentieel element moeten we hier dagelijks voldoende van zien binnen te krijgen via ons voedsel, maar net zoals veel andere mineralen en vitaminen gebeurt dit soms te weinig.

Om ervoor te zorgen dat de voorraden van zink in je lichaam op een gezond niveau blijven, kun je ook extra zink nemen in de vorm van een supplement. Hierdoor zorg je er zonder veel moeite voor dat je lichaam op het juiste niveau blijft, waardoor jij gezond je dag kunt beginnen.

Wat doet zink in ons lichaam, waarom draagt het bij aan een goede gezondheid voor sporters en welke drie zinksupplementen zijn het beste voor jou?

Waar zorgt zink voor in het lichaam?

Zink is dus onmisbaar voor het hebben en behouden van een goede gezondheid, doordat het bij veel processen in het lichaam een rol speelt. Deze processen omvatten bijvoorbeeld de opbouw van eiwitten, de stofwisseling, de groei en het vernieuwen van weefsel en cellen en een goed functioneren van het immuunsysteem. Daarnaast stimuleert het de vorming van witte bloedcellen, wat het positieve effect op het afweersysteem veroorzaakt. Tot slot geeft het ook kracht aan het haar, de huid en de nagels.

Om deze belangrijke taken te vervullen, is er wel twee tot drie gram van het mineraal nodig, wat zich vooral in de botten en spieren bevindt. Één op de drie mensen heeft echter een te laag zinkgehalte, wat een negatief effect geeft op het afweersysteem, de vruchtbaarheid en de algemene gezondheid.

zink voordelenZink is naast een mineraal ook een essentieel spoorelement, aangezien het lichaam deze stof niet zelf aan kan maken, maar volledig uit externe bronnen moet halen. Hierdoor is het stofje bijna net zo belangrijk als ijzer voor het optimaal functioneren van het lichaam. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door mensen, waardoor tekorten sneller optreden.

Deze tekorten zijn zorgelijk doordat het zwakke immuunsysteem als gevolg heeft dat je vatbaarder wordt voor ziekten. Niet alleen kunnen verkoudheden hierdoor sneller optreden, ook ernstigere aandoeningen, zoals kanker, nestelen zich makkelijker.

Nu krijgen we uiteraard bij een gevarieerd voedingspatroon de benodigde zink binnen. Het stofje zit vooral in dierlijke producten, maar bijvoorbeeld heel weinig in groenten en fruit. Dit zorgt ervoor dat veganisten en vegetariërs meer aandacht moeten besteden aan het binnenkrijgen van voldoende van het mineraal. Zij kunnen hun dieet hierop aanpassen.

Wat zijn zink-rijke producten?

Groenten en fruit zijn dus zink-arme producten, maar er zijn ook veel producten waarin het spoorelement wel in grote hoeveelheden voorkomt. Dit omvat de volgende etenswaren:

 • Aardappelen
 • Eieren
 • Hele granen

Denk hierbij aan haver, quinoa, rijst en tarwe.

 • Noten

Hieronder vallen onder andere amandelen, cashewnoten, pijnboompitten en pinda’s. Deze laatste soort noot bevat wel 3,3 milligram van het spoorelement per 100 gram.

 • Oesters

Deze zijn het meest rijk aan het element en bevatten er wel 182 milligram per 100 gram van.

 • Peulvruchten

Hieronder vallen bijvoorbeeld bonen, kikkererwten en linzen.

 • Pure chocolade

Ook dit is een zeer zink-rijk product met wel 9,6 milligram per 100 gram.

 • Schaal- en schelpdieren

Zoals oesters dus, maar ook garnalen en mosselen vallen hieronder.

 • Vlees

Het gaat hierbij vooral om rood vlees en gehakt is tevens rijk aan het mineraal met wel 10 milligram per 100 gram.

 • Zaden en pitten

Deze omvatten bijvoorbeeld hennepzaad, sesamzaad en pompoenpitten.

 • Zuivelproducten

Zoals melk en kaas.

Hoe zit het met sporten en de benodigde hoeveelheid zink?

Als je sport, gebruik je over het algemeen ook meer voedingsstoffen en ook de benodigde hoeveelheid zink wordt hoger om voldoende van deze stof in je lichaam te houden. Als sporter treedt er sneller een tekort op, wat dus vervelende gevolgen kan hebben. Er zijn dan ook twee redenen waarom sporters meer van het mineraal moeten binnenkrijgen.

Ten eerste zweten sporters vaak en veel. Tijdens het zweten, verlies je mineralen, waaronder ook magnesium en zink. Daarnaast ontstaan er door zware inspanning microscheurtjes in je spieren. Enkel door een grote hoeveelheid van mineralen en vitaminen kunnen deze scheurtjes tijdig worden hersteld om bijvoorbeeld blessures te voorkomen.

zink in granen

De gevolgen van een langdurig tekort kunnen erg vervelend zijn. Het verminderd namelijk de flexibiliteit van de rode bloedcellen tijdens een fysiek zware inspanning. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar de spieren. Daarnaast kan het niveau van testosteron erdoor verlaagd worden en wordt de gevoeligheid voor insuline verminderd. Dit laatste resulteert weer in een minder goede en snelle opname van glucose en een constant verhoogde bloedsuikerspiegel. Op zijn beurt heeft dit weer gevolgen voor de beschikbare energie tijdens het sporten en minder energie geeft een verhoogde kans op ziek worden. Immers heb je het mineraal nodig voor je immuunsysteem.

Sporters hebben dus over het algemeen meer zink nodig dan mensen die niet sporten. Het mineraal zweten ze namelijk uit en een extra is nodig om spierschade te kunnen herstellen.

 

Top 3 zinksupplementen

1. Calcium-Magnesium-Zink supplement van Nextgen Science

Nextgen Science biedt het eerste beste zinksupplement wat wordt geleverd in combinatie met twee andere belangrijke mineralen, namelijk, calcium en magnesium. De combinatie van deze drie zorgt voor een betere gezondheid. De mineralen versterken bijvoorbeeld de beenderen. Het lichaam regenereert het botweefsel voortdurend, waardoor het ook belangrijk is om genoeg mineralen binnen te krijgen om dit te ondersteunen.

Dit product heeft vele voordelen voor je gezondheid, zo kan het bijvoorbeeld je stemming aanzienlijk verbeteren. Hierbij wordt het gevoel van angst verminderd en de kans op een depressie wordt tevens gereduceerd. Daarnaast kan het de immuniteit versterken, je bloedsuikerspiegel onder controle houden en de kwaliteit van je slaap verbeteren. Dit wordt gedaan door het stimuleren van het parasympatisch zenuwstelsel, wat rust en ontspanning stimuleert.

zink tablettenDoor het nemen van twee tot drie van deze tabletten kun je al voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Neem niet meer dan dit, aangezien een te veel aan zink juist zorgt voor een verstoorde koperopname.

Dit zinksupplement van Nextgen Science is wetenschappelijk onderbouwd en enkel de beste ingrediënten worden gebruikt en getest in een onafhankelijk laboratorium. Ook levert dit bedrijf met zijn zinkproduct het bekende ISO certificaat, waardoor kwaliteit aan jou gegarandeerd wordt.

2. Calcium-Magnesium-Zink supplement van Artelle

Ook dit tweede zinksupplement wordt geboden in combinatie met de andere mineralen calcium en magnesium voor het leveren van een extra sterk effect en zodat jij dagelijks genoeg mineralen binnenkrijgt. Hierdoor worden spierontspanning gestimuleerd, gezonde botten en tanden bevorderd en geestelijke alertheid ondersteund. Tevens zorgt het zink-aandeel voor het optimaal functioneren van de prostaat bij mannen.

Voor het gebruik van dit supplement wordt aangeraden twee keer per dag één tablet in te nemen met water en tijdens een maaltijd. Per tablet krijg je 330 milligram calcium binnen, 130 milligram magnesium en 5 milligram zink. Naast de drie mineralen bevat dit supplement nog een aantal andere bestanddelen, namelijk, microcrystalline cellulose, CMC-Na, CMS-Na, hydroxypropylmethylcellulose en magnesium stearaat.

In het product zitten geen conserveringsmiddelen, gluten, gist, kunstmatige kleurstoffen, lactose, smaakstoffen en suiker. Overigens bevat één potje van calcium-magnesium-zink van Artelle in totaal 250 tabletten. Je kunt er dus ongeveer 125 dagen mee doen.

Er zit geen limiet aan het gebruiken van dit product van Artelle, aangezien je de mineralen voor je hele leven nodig hebt en je zink enkel uit externe bronnen, zoals supplementen, kunt halen. Het potje met pillen kost tussen de 10 en 20 euro.

3. Zinkcapsules supplement van Sundt

Het derde beste zinksupplement wordt geleverd door Sundt en is net zoals het vorige product gluten-, lactose- en suikervrij. Het supplement is verkrijgbaar in 60 capsules, welke gemaakt zijn van rundvleesgelatine, voor de vorm en stevigheid, en witte bijenwas, voor de kleur. In de capsule zit uiteraard zink en daarnaast bevat iedere capsule ook nog 353 milligram MCT-olie. MCT staat hierbij voor middellange keten triglyceriden, wat een speciaal type vetzuur is om klachten van het maag-darmkanaal te verhelpen, het hart- en vaatstelsel te beschermen en prestaties te verbeteren.

Voor het maken van het supplement is geen gebruik gemaakt van genetische manipulatie en de dosis is zorgvuldig vastgesteld. Aangeraden wordt om per dag één capsule in te nemen met water. Neem vooral niet meer dan deze aanbevolen hoeveelheid om geen andere essentiële elementen in de weg te zitten. Tevens is het supplement niet geschikt voor het gebruik bij kinderen en dienen niet als vervanging voor een gezond eetpatroon. Tot slot moet het supplement op een droge, koele plek bewaard worden, met een temperatuur van onder de 25 graden. De kosten bedragen rond de 20 euro.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.