31jul

Dit bericht dat je bloedgroep je dieet en levensstijl bepaalt wordt wereldwijd verspreid door de Amerikaanse natuurgeneeskundige Dr. D’Adamo. Zijn boeken zijn bestsellers geworden, hoewel er achter zijn avontuurlijke theorieën over bloedgroep dieet nauwelijks wetenschappelijk bewijzen schuil gaan.

In de VS trok het bloedgroep dieet in 1996 veel publieke aandacht. Bij ons kwam die aandacht veel later. Het dieet is gebaseerd op de bewering dat iedereen zijn eten moet afstemmen op zijn bloedgroep. Bloedgroep O is de dominante jager en grotbewoner die meer vlees nodig heeft. Bloedgroep A zijn zachte vegetariërs en bloedgroep B zijn omnivoren die veel zuivelproducten moeten eten.

Het bloedgroep O-type: de jager

Deze persoon heeft de oudste bloedgroep in de geschiedenis van de ontwikkeling. 0-types zijn vleeseters, hebben een sterk spijsverteringskanaal en zijn uitgerust met een resistent immuunsysteem. Hun bloedgroep dieet omvat naast vlees worden ook veel groenten en fruit. Alle volkorenproducten moeten worden vermeden vanwege de gluten die ze bevatten. Met uitzondering van boter en boerenkaas moeten ook alle koemelkproducten worden vermeden. Peulvruchten vormen geen belangrijk onderdeel van hun bloedgroep dieet en hebben de neiging om problemen te veroorzaken vanwege de lectines die ze bevatten.

Tarwe is volgens het bloedgroep dieet taboe voor bloedgroep O. Achteraf bekeken heeft dit minder met deze theorie te maken dan met de glutenintolerantie van sommige mensen. Het is waar dat tarwe een problematische voeding kan zijn voor mensen met een chronische darmontsteking. Maar om te beweren dat veertig procent van de wereldbevolking met bloedgroep O nooit volkoren mogen eten zal er toch meer wetenschappelijk bewijs nodig zijn.

Bloedgroep A: de boer

De op een na oudste bloedgroep is ontstaan in het Neolithicum, toen de mensen begonnen met landbouw en veeteelt. A-types hebben een tolerant immuunsysteem en een gevoelig maag-darmkanaal. Daarom is een vegetarisch bloedgroep dieet, waarin groenten en fruit een belangrijke rol spelen, bijzonder verteerbaar. Kleine porties vis kunnen echter meerdere malen per week worden gegeten door A-types. Met uitzondering van kleine hoeveelheden gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt en kefir, moeten zij koemelkproducten vermijden. Hetzelfde geldt voor bijna alle tarweproducten. Op enkele uitzonderingen na zijn de meeste peulvruchten voor deze bloedgroep verteerbaar.

Hier doet de bedenker van het bloedgroep dieet ongelofelijke uitspraken over melkproducten, die hij deels toeschrijft aan lectines. Als een persoon met bloedgroep A melk drinkt, begint zijn organisme onmiddellijk met het samenklevings-proces in het bloed om zich af te weren. Ook voor dit fenomeen toont hij geen microscopische beelden of ander geloofwaardig bewijs. Hij zou ook moeten uitleggen waarom veel mensen met groep A die melk drinken geen last hebben van beroertes en embolieën.

Bloedgroep B-type: het evenwichtige type

Deze bloedgroep werd ongeveer 15.000 jaar geleden gevormd als gevolg van veranderende klimaatomstandigheden en de vermenging van etnische groepen. Het B-type is bijzonder flexibel, heeft eens sterk spijsverteringskanaal en een sterk immuunsysteem. Ze kunnen in hun bloedgroep dieet kiezen uit de meeste voedingsmiddelen en mogen ook zuivelproducten consumeren. Pluimveevlees, tarwe- en roggeproducten zijn voor hen moeilijk te verteren. De meeste groenten en fruit worden goed verdragen door bloedgroep B.

Mensen met bloedgroep B zouden de enigen zijn die zonder zorgen kunnen genieten van een verscheidenheid aan zuivelproducten. Dit komt, omdat de primaire suiker in het B-type D-galactosamine is. Dit is de suiker die ook in melk voorkomt. In werkelijkheid is de belangrijkste suiker in melk niet D-galactosamine, maar lactose. Zelfs als er aanzienlijke hoeveelheden D-galactosamine in koemelk aanwezig zouden zijn, zou het bloed van mensen met bloedgroep A niet klonteren. Dit komt, omdat, volgens de erkende medische kennis, bepaalde mensen, ongeacht hun bloedgroep, allergisch reageren op koemelk en andere zuivelproducten. Daar zijn verschillende redenen voor, maar niet omdat bepaalde suikerbestanddelen uit melk aan de “verkeerde” bloedcellen van deze mensen blijven kleven.

Bloedgroep AB-type: de mysterieuze

Het “moderne” AB-type is pas in de laatste 1000 jaar ontstaan uit een mengsel van bloedgroepen A en B. Het heeft een gevoelig spijsverteringskanaal en een overdreven tolerant immuunsysteem. AB-types zijn de enige bloedgroep die tarweproducten kan verdragen. Bij de peulvruchten zijn de verteerbare en onverteerbare soorten ongeveer in evenwicht. Bijna alle groenten en fruit die goed verdragen worden door het type A of B worden ook aanbevolen in het bloedgroep dieet voor de AB-groep. Zure melkproducten en de meeste soorten kaas en vis worden ook goed verdragen, terwijl vlees maar in kleine hoeveelheden mag worden gegeten.

bloedgroep dieetHet spook van het bloedgroep dieet zijn de bonenlectines

De theorie is gebaseerd op het effect van lectines. Dit zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten en tarwe. Ze kunnen ervoor zorgen dat de rode bloedcellen aan elkaar plakken. Lectines worden verantwoordelijk gesteld voor ernstige aandoeningen in het hele lichaam, van orgaanschade tot nierfalen.

De bedenker van het dieet maakt zijn lezers zelfs bang met het verhaal van ex KGB-agent Georgie Markov, die werd vermoord met een injectie van de sterke lectine ricine. Hij beweert verder dat bepaalde bonen en peulvruchten, vooral linzen en nierbonen, lectines bevatten die zich ophopen in het spierweefsel, waardoor ze meer alkalisch en minder krachtig zijn. Dit is een ernstige wetenschappelijke aanval en een alarmerende gedachte voor iedereen die tot bloedgroep 0 hoor Na het eten van een kom chilipeper bonen of linzensoep, worden er lectines in je spieren afgezet, waardoor ze minder goed functioneren, de zuurtegraad verandert en je fysieke prestaties nemen af. Althans, volgens de bedenker van het dieet..

Niet echt geloofwaardig

Om zijn “lectine leprechauns” ook maar enigszins geloofwaardig te maken, zou hij na het eten van nierbonen of linzen microscopische beelden moeten publiceren van spierweefselmonsters van mensen met bloedgroepen 0, A, B en AB. De beelden zouden duidelijk lectineafzettingen in de spieren van groep 0 mensen moeten laten zien – in tegenstelling tot de onaangetaste spiermonsters van bloedgroep A. Als een auteur dit soort bewijs niet kan leveren, is het nauwelijks verantwoordelijk om beweringen te doen die miljoenen mensen bang maken voor het eten van peulvruchten en andere waardevolle voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels. In feite is het best voor bepaalde personen om een bepaalde peulvrucht niet te eten. De redenen hiervoor zijn echter nutritionele oorzaken zoals allergieën of individuele intoleranties en niet de bloedgroep.

Veel mensen kennen hun bloedgroep niet

Veel mensen kennen hun bloedgroep niet, laat staan dat ze weten welke voedingsmiddelen “evolutionair ongeschikt” voor hen zijn. Daarom kan worden aangenomen dat veel mensen “verkeerde voedingsmiddelen” volgens het bloedgroep dieet. Bijvoorbeeld, groep 0 mensen mogen geen tarwe eten en groep A mensen mogen geen vlees eten. De hersenen, harten, longen, nieren en bijnieren van deze mensen zouden al snel onherstelbaar beschadigd worden, en voor miljoenen zou het resultaat fataal kunnen zijn. Dergelijke lectine-geïnduceerde micro-infarcten zouden net zo bekend zijn bij pathologen en andere medische professionals als arteriosclerose vandaag de dag is. Pathologische leerboeken zouden duidelijke beschrijvingen bevatten, aangevuld met microscopische beelden van schade veroorzaakt door lectine-afzettingen en verkleving in de belangrijkste orgaansystemen.

Geen bewijs van bloedverklontering

Om zijn claim over schadelijke lectines uit tarwe te bewijzen, zou d’Adamo, de bedenker van het bloedgroep dieet, beelden moeten laten zien van het darmweefsel van groep 0-mensen die kortgeleden tarwe hebben gegeten. Er zouden duidelijke tekenen van klontering moeten zijn, wat de functie van de darmcellen beïnvloedt. Hij zou beelden moeten leveren van weefselmonsters van de resterende bloedgroepen waarin de darmwand zichtbaar onbeschadigd was en veel minder besmet was met lectine-afzettingen dan die van bloedgroep 0. Er zijn echter in alle bloedgroepen darmontstekingen zoals ulceratieve colitis, de ziekte van Crohn en glutenintolerantie en hij levert geen overtuigend bewijs van het tegendeel.

Wat zeggen de experten

Lectine wordt in veel planten gevonden. Aardappelen, tarwe en vooral peulvruchten zoals tuinbonen, sojabonen of linzen bevatten deze speciale eiwitten. Sommige zijn giftig en kunnen het darmslijmvlies irriteren en het bloed doen stollen. Koken in kokend water vernietigt de lectines al na 15 minuten. Bij gekiemde peulvruchten wordt de lectine-concentratie met meer dan 90 procent verminderd, afhankelijk van het type peulvrucht en de ontkiemingsperiode. Voedseldeskundigen gaan er daarom van uit dat de consumptie van peulvruchten in de gebruikelijke bereidingsvorm veilig is. Van alle plantaardige voedingsmiddelen hebben peulvruchten het hoogste eiwitgehalte. De meeste soorten bevatten bijna geen vet, maar wel veel vezels, waardoor ze niet mogen ontbreken in een gezond dieet.

Bloedgroep astrologie

D’Adamo’s vooroordelen tegen vegetariërs zijn bijna discriminerend. In zijn boek vertelt hij ons dat de vleesetende bloedgroep 0 een genetisch geheugen van kracht, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, durf, intuïtie en aangeboren optimisme heeft. 0-types zijn het toppunt van gedrevenheid, taai en sterk, gestimuleerd door een eiwitrijk dieet. Hij beschrijft de meer vegetarische groep A als onderdanige tofu-vreters, biologisch vatbaar voor hartziekten, kanker en diabetes. Hij beschrijft de Groep A persoonlijkheid als ongeschikt voor intensieve, stressvolle leiderschapsposities waarin Groep 0 mensen schitteren. Hij beweert dat ze onder druk angstig zijn, paranoïde en alles persoonlijk nemen. Hij schept zo een soort “bloedgroep-astrologie” die complexe mensen tot vreemde clichés dwingt.

Bloedgroep dieet: niet meer dan een evolutionair sprookje

Ons besluit is dat de bedenker eerder een evolutionair sprookje heeft uitgevonden dat veel vragen onbeantwoord laat. Wat denkt hij dat er precies gebeurd is met de jager-verzamelaars van Groep O toen de mensen van Groep A begonnen met het verbouwen van tarwe, gerst en andere gewassen? Zijn de mensen van groep 0 meteen in het stof gevallen, niet in staat om te werken of zich voort te planten, als ze een beetje gerst hebben gegeten? Zijn ze oorlogszuchtig geworden en hebben ze de boeren doodgeslagen, omdat de lectines hun darmen onder druk zetten? Of verscheen de groep A mensen nadat het graan was verbouwd, omdat de groep O mensen was uitgestorven kleverige bloed in hun hersenen? Het bloedgroep dieet is iets voor “de believers” van d’Adamo, wij geloven toch iets meer in minder gekke verhaaltjes.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.