07jun

Het soepdieet is een crashdieet waar je razendsnel mee kan afvallen. Het dieet is ontworpen in Amerika met de bedoeling om patiënten snel enkele kilo’s te laten afvallen. Tegenwoordig is het een van de populairste crashdiëten die er is. Met dit dieet zou je 4 tot 7 kilo per week kunnen verliezen. Het is dus zeker de moeite waard om te proberen!

SoepHoe werkt het soepdieet?

Dit dieet werkt op basis van een soep die je helpt met het verbranden van vet. Deze soep bevat groenten die vocht en afvalstoffen afdrijven, zoals uien en kool. De vochtafdrijvende soep in combinatie met een beperkte calorie inname zorgt ervoor dat je snel heel wat kilo’s kan verliezen. Met dit dieet krijg je dagelijks tussen de 800 en de 1000 calorieën binnen, in plaats van de aanbevolen 2000 tot 2500 calorieën. Voor het beste resultaat is het de bedoeling dat je de soep zoveel mogelijk eet en dat je je strikt aan het voedingsschema houdt.

Is het soepdieet voor jou de beste keuze?

Als je graag snel wilt afvallen, dan zal je kunnen kiezen uit heel wat diëten. Het liefst kies je meteen een dieet dat voor jou het best werkt. Zo verlies je geen tijd, geld en moeite. Helaas is ieders lichaam anders en is het moeilijk om op voorhand te weten welk dieet bij jou past. Het is wel een goed idee om te kiezen voor een dieet waarvan je denkt dat je het goed vol kan houden.

Het soepdieet is voor jou een goede keuze als je graag soep eet en je er geen problemen mee hebt om een hele dag hetzelfde te eten, want het soepdieet kent niet veel variatie. Wat je precies wél en niet mag eten ontdek je in dit artikel. Het is dus een goed idee om dit op voorhand goed te bekijken. Op die manier kan je bepalen of dit voor jou het juiste dieet is!

De voor- en nadelen van het soepdieet

Voordat je aan een dieet begint is het handig om eerst meer te weten over de voor- en nadelen. We overlopen ze hieronder:

Voordeel: Snel resultaat

Het soepdieet heeft als belangrijkste voordeel dat je er erg snel mee kan afvallen. Je kan er wel tot enkele kilo’s in een week mee verliezen. Daarom is het ideaal als je snel kilo’s wilt verliezen. Als je bijvoorbeeld gaat trouwen, op reis gaat of naar een feestje moet. Wil je blijvend resultaat, dan zal dit dieet misschien niet de beste optie zijn.

tomatensoepNadeel: Het gewicht komt er snel weer bij

De kilo’s die je zal verliezen door dit dieet zullen er snel weer bijkomen. Door een crashdieet verlies je voornamelijk vocht en spieren, maar niet zoveel vet. Je lichaam zal de spiermassa zo snel mogelijk willen herstellen met als resultaat dat je aankomt. Je kan dit enigszins vermijden door na het dieet gezonder te gaan eten. Ook dan kan het zijn dat je wat bijkomt, maar het zal veel minder zijn!

Voordeel: Makkelijk en goedkoop

Sommige diëten zijn erg prijzig en kosten veel moeite, want je moet allerlei ingewikkelde recepten bereiden. Dat is bij het soepdieet niet het geval. Dit dieet is zowel goedkoop als makkelijk. Hierdoor is het ideaal voor iedereen. Ook als je niet veel geld of tijd hebt!

Nadeel: Het stilt je hongergevoel niet

Soep kan zo ontzettend smaken, maar het vult niet. Hierdoor is de kans groot dat je een hele week rond zal lopen met een hongergevoel. Je mag natuurlijk nog wel iets anders eten, maar het voedsel dat je tijdens het dieet mag eten is eerder beperkt, toch op bepaalde dagen.

Voordeel: Kortdurend dieet

Sommige diëten kunnen weken duren. Niet iedereen heeft hier het doorzettingsvermogen voor. Het soepdieet is een goed alternatief voor andere crashdiëten, omdat het een van de kortst durende diëten is. Als je dat wenst kan je het langer volgen. In dat geval is het wel aangeraden om een pauze van een paar dagen in te lassen. Op deze dagen eet je dan ‘normaal’.

De soep

Bij het soepdieet draait het natuurlijk allemaal rond de magische soep. Vroeger werd er slechts één soort soep gebruikt(koolsoep), maar tegenwoordig zijn er ontzettend veel variaties. Dat maakt dit dieet al heel wat minder eentonig. Als je zelf graag kookt dan kan je gerust experimenteren door wat extra groentjes toe te voegen aan het basisrecept of door groenten te vervangen of weg te laten. Onthoud wel dat de witte kool de belangrijkste groente is en dat je deze beter niet vervangt, tenzij door een andere koolsoort. Hieronder het basisrecept:

Koolsoep

Ingrediënten:

 • 4 tomaten of 2 gepelde tomatenblikjes
 • 3 wortels
 • 1 witte kool
 • 1 bosje soepselder
 • 6 grote uien
 • 2 paprika’s
 • 2 vetarme bouillonblokjes
 • Kruiden

Zo maak je het:

Was en snij alle groenten. Snij daarna de uitjes fijn en bak ze in een kookpot met een beetje olijfolie. Als ze goudgeel zijn voeg je de rest van de groenten toe. Voeg daarna een heel klein beetje water toe, kruid af op smaak, en laat de groenten enkele minuten stoven. Vul vervolgens de kookpot met water, doe dit tot net boven de groenten. Als laatste voeg je de bouillonblokjes toe en laat je de soep met deksel, op een zacht vuurtje staan. Als de groentjes gaar zijn kan je de soep nog wat bij kruiden indien gewenst. Probeer wel zout te vermijden. Er zijn nog genoeg lekkere kruiden die gezond zijn: curry, peper, kurkuma, gember, peterselie, enzovoort.

Eetschema soepdieet

Ben je helemaal enthousiast om aan het soepdieet te beginnen? Dan zal je natuurlijk eerst moeten weten wat je wel en niet mag eten. Hieronder vind je het dieetschema!

FruitsaladeDag 1: Fruit

Op de eerste dag van het soepdieet mag je alle fruit eten dat je wilt, behalve bananen. Voor het beste resultaat kies je fruitsoorten met een laag caloriegehalte, zoals watermeloen, appelen, besjes, enzovoort. Naast fruit mag je zoveel soep eten als je wilt.

Dag 2: Groentjes en één aardappel

De tweede dag van het dieet mag je zoveel groentjes eten dat je wilt. Mais, erwten en gedroogde bonen vermijd je wel het best. Op deze dag mag je geen fruit eten! De soep mag je nog steeds onbeperkt blijven eten. Tijdens het avondeten mag je ook één aardappel eten, zonder saus uiteraard.

Dag 3: Fruit en groentjes

Op deze dag mag je je helemaal laten gaan met groenten, fruit en soep. De aardappel moet je op deze dag wel weglaten.

Dag 4: Bananen en melk

De vierde dag is het belangrijk dat je naast de soep, bananen eet. Je mag tot wel 8 stuks eten. Daarnaast is ook melk toegestaan. Laat de bananen niet achterwege, want je lichaam heeft dit echt nodig op deze dag!

Dag 5: Vlees en tomaten

De vijfde dag mag je naast de soep een mager stukjes vlees(300 – 450 gr) of vis eten en 6 verse tomaten. Op deze dag moet je ook minstens 6 glazen water drinken.

Dag 6: Vlees en groenten

Op deze dag mag je al iets meer eten. Eet zoveel vlees of vleesvervangers als je wilt en combineer het met groenten naar keuze. Groene bladgroenten zijn de beste keuze om af te vallen. Vergeet naast vlees en groenten ook de soep niet!

Dag 7: Groentjes en zilvervliesrijst

Op de laatste dag mag je naast soep, ongelimiteerd zilvervliesrijst en groenten eten. Het is ook de dag waarop je eindelijk fruitsap mag drinken, maar wél ongezoet!

Vergeet je niet aan de regels te houden!

Het soepdieet houdt niet alleen in dat je je aan het dieetschema houdt, maar ook dat je een aantal dingen vermijdt. Anders zal het soepdieet maar weinig zin hebben en het zou jammer zijn als je al die moeite voor niets gedaan hebt. Dingen die je zeker moet vermijden zijn:

 • Alcohol: Drink geen alcohol tijdens het dieet en zeker geen bier. Bier zit vol met koolhydraten, waardoor het haast onmogelijk is om af te vallen.
 • Brood: Ook brood zit boordevol koolhydraten en deze kan je het best vermijden als je resultaat wilt zien. Volkoren brood kan wel, maar dit is ook niet aangeraden omdat het belangrijk is dat je het dieet strikt opvolgt.
 • Dieetdrankjes: Vaak denken mensen dat dieetdrankjes helemaal geen kwaad kunnen tijdens het diëten. Maar niets is minder waar. Light frisdranken bevatten zoetstoffen. Ook deze stimuleren de aanmaak van insuline, waardoor het lichaam vet opslaat.
 • Frisdranken: Het spreekt voor zich dat je ook frisdranken het best helemaal kan vermijden. Deze zitten boordevol suikers en zullen al je moeite teniet doen!

Dit mag je drinken

Het soepdieet is een erg strikt dieet, maar je mag gerust nog andere drankjes drinken afgezien van water. Zo mag je op dag 4 magere melk drinken zoveel als je wilt en op dag 7 ongezoet fruitsap. Voor de rest mag je zoveel koffie en thee drinken als je wenst, maar gebruik geen zoetstoffen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.