01jan

Heb je de laatste jaren al ontelbare diëten uitgeprobeerd zonder dat je de gewenste resultaten behaald hebt? Lukt het je maar niet om af te vallen met behoud van je spiermassa en zie je je zuurverdiende spierbundels als sneeuw voor de zon verdwijnen tijdens je dieetpogingen? Een proteine dieet helpt je om op een verantwoorde manier af te slanken zonder dat je spiermassa afneemt.

Wat is een proteine dieet?

Een proteïne dieet is in de volksmond beter gekend als een eiwitdieet. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit dieet gericht op de inname van eiwitten. Tijdens deze vermageringskuur eet je zoveel mogelijk eiwitrijk voedsel en daardoor neem je minder andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vetten, in.

Wat zijn de voordelen van een proteine dieet?

Het eiwitregime zorgt er in de eerste plaats voor dat je, op een makkelijk vol te houden manier, van je overtollige kilo’s afgeraakt. Toch heeft deze manier van vermageren nog veel meer voordelen:

  • Geen hongergevoel: Voedsel dat rijk is aan eiwitten geeft je sneller een voldaan gevoel dan koolhydraatrijke voeding. Je hoeft dus geen honger te lijden tijdens het volgen van dit dieet.
  • Stimuleert de vetverbranding: We kennen het allemaal, je hebt pas twee uur geleden een bord pasta gegeten en toch grolt je maag opnieuw. Dat komt omdat koolhydraten heel snel verbrandt worden door ons lichaam en ons daarom niet lang genoeg van de nodige energie voorzien. Het innemen van eiwitrijke voedsel daarentegen, heeft het omgekeerde effect. Het verbrandingsproces van eiwitten vergt veel meer energie van ons lichaam en die energie komt voort uit de opgeslagen vetreserve. Het opnemen van eiwitten leidt dus automatisch tot de verbranding van vet.
  • Behoud van spiermassa: Bij klassieke regimes wordt zowel onze vet – als onze spiermassa aangesproken voor het verkrijgen van de nodige energie om de dag door te komen. Een proteine dieet bouwt vetmassa af en spiermassa op. Je hoeft dus tijdens een eiwitrijk dieet, absoluut niet te vrezen voor ongewenst spierverlies.
  • Enorme keuze aan voedingsmiddelen: Veel vermageringskuren leggen je allerlei bizarre voedingsmiddelen en recepten op die dikwijls moeilijk te vinden zijn in de gewone supermarkten. Bovendien zijn deze dikwijls ook nog eens erg duur. Proteïnen vinden we terug in heel veel verschillende voedingsmiddelen, afwisselend eten is daarom geen enkel probleem tijdens dit regime.
  • Zichtbare resultaten op korte termijn: De meeste mensen ondervinden de eerste resultaten na slechts enkele weken. Je lichaam is niet gewend aan de inname van weinig koolhydraten en veel eiwitten en daardoor zal je in het begin vrij snel afvallen.
  • Blijvende resultaten: Onderzoeken hebben uitgewezen dat diegenen die het proteine dieet lang genoeg volhouden (minimum een 3-tal maanden) geen last krijgen van het alom bekende ¨jojo-effect¨.
  • Houdt de bloedsuikerspiegel op peil: Een proteïne dieet stabiliseert de schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Daarom is het ook uitermate geschikt voor diabetespatiënten.

Wat mag je eten tijdens een proteine dieet?

Eiwitrijke voedingsbronnen kunnen opgedeeld worden in twee categorieën: dierlijke en plantaardige eiwitten.

proteïnedieet visDierlijke eiwitbronnen

  • Eieren: Eieren vormen een heel belangrijke eiwitbron. Probeer daarom dagelijks minstens één of twee eieren te eten.
  • Melkproducten: Er zijn ook diverse melkproducten die rijk zijn aan proteïnen. Denk maar aan magere yoghurt, kaas en karnemelk.
  • Vlees: Met vlees moet je goed oppassen. Enkel onbewerkte vleessoorten zoals kipfilet, kalkoenfilet, biefstuk, mager gehakt en lamsvlees werken bevorderend tijdens een proteine dieet. Voedingswaren zoals spek, rookworst en hamburgers dien je te allen tijde te vermijden.
  • Vis: Eiwitrijke vissoorten zijn zalm en tonijn. Maak een zalm – of tonijnsalade of smul van een zalmomelet tijdens jouw eiwitdieet.

Plantaardige eiwitbronnen

  • Peulvruchten: Peulvruchten met veel eiwitten zijn: bruine bonen, linzen, kikkererwten, pinda’s…enzovoort.
  • Groenten: Voorbeelden van eiwitrijke groenten zijn boerenkool, spinazie, spruitjes en champignons. Algen, maïs en schorseneren passen eveneens perfect in een eiwitdieet.
  • Tofu en tempeh: Voor de vegetariërs onder ons, is het raadzaam om regelmatig tofu en tempeh te eten tijdens een proteine dieet.
  • Sojaproducten: Voor wie verzot is op soja, is er goed nieuws: de inname van sojamelk en sojabonen werkt stimulerend voor de vetverbranding tijdens een proteïne dieet.
  • Volkorenproducten: Wie het moeilijk heeft met het schrappen van pasta en brood uit zijn dagelijkse menu, kan kiezen voor volkorenpasta en volkorenbrood. Hier zitten immers veel meer proteïnen in dan in de gewone pasta’s en broden. Ook zilvervliesrijst behoort tot de mogelijkheden.
  • Noten en zaden: Noten hebben ook een positief effect op dit regime. Probeer wel om ongezouten noten te nuttigen.

Hoe gaat een proteïne dieet in zijn werk?

Een proteine dieet is opgebouwd uit 4 fases: De eerste 2 fases ter bevordering van het vermageringsproces en de laatste 2 met het oog op stabilisatie.

Fase 1: Uitsluitend proteïnen

In deze fase mag je uitsluitend proteïnen eten aangezien je in deze fase het meeste zal afvallen.

Kenmerken van deze fase

  • Zeer hoge eiwitopname: Je arts of diëtist zal je uitleggen hoeveel eiwitporties je precies dient te consumeren in één dag. Een te lage eiwitopname, zou kunnen leiden tot spierverlies en dit willen we allemaal vermijden. De eiwitbronnen tijdens deze fase zijn eiwitzakjes of eiwitshakes.
  • Beperkt aantal groenten: Niet alle groenten bevatten evenveel proteïnen. Daarom mag je van sommige groenten naar hartenlust eten tijdens deze fase terwijl je andere soorten slechts beperkt mag innemen. Snijboontjes, tomaten en spinazie mag je zonder limiet eten maar groenten zoals rode kool, paprika en wortelen dienen slechts in beperkte mate genuttigd te worden. Aardappelen, maïs en olijven zijn uit den boze tijdens deze fase.
  • Voedingssupplementen: Om het mogelijke vitaminetekort te beperken, schrijven de meeste diëtisten een voedingssupplement voor gedurende deze fase.

Hoelang je deze fase moet volgen, is afhankelijk van persoon tot persoon. Niet iedereen valt even snel af en ook sport kan een grote invloed hebben. In de meeste gevallen duurt deze eerste fase niet langer dan een paar weken.

Fase 2: Mix van proteïnen en andere voedingsmiddelen

In deze fase worden de eiwitzakjes en/of de eiwitshakes gecombineerd met eiwitrijk voedsel.

vegan proteïne shakeKenmerken van deze fase

  • Echte maaltijden: Tijdens deze fase mag je opnieuw echte maaltijden eten, het spreekt vanzelf dat dit eiwitrijke maaltijden moeten zijn. Het gaat hier wel om maximaal één echte maaltijd per dag.
  • Afwisseling mogelijk: Zegt jouw lichaam je dat je fase 1 eigenlijk nog wel langer vol zou kunnen houden? Nu mag je ook vrij afwisselen tussen fase 1 en fase 2.

De duur van deze fase is opnieuw voor iedereen anders. De bedoeling van deze fase is het bereiken van je streefgewicht. Wanneer jij slechts 5 kg wil afvallen zal deze fase dus korter zijn dan wanneer het om 30 kg gaat.

Fase 3: De overgangsfase

Zoals de naam al zegt, schakel je in deze fase terug (bijna volledig) over op het eten van gewone voeding. Eigenlijk ligt deze fase in het verlengde van de tweede fase met als grootste verschil dat je hier steeds minder eiwitzakjes of shakes dient te eten en steeds meer gewone, eiwitrijke voeding.

Deze fase duurt over het algemeen een tweetal weken.

Fase 4: Nieuwe levensstijl

In deze fase is het aanbevolen om nog steeds één eiwitsupplement per dag te eten, wanneer je maar wilt. De inname van aardappelen en andere koolhydraatrijke voeding moet nog steeds tot een minimum beperkt worden.

Kenmerken van deze fase

  • Nieuwe gewoontes: In deze fase raakt je lichaam gewend aan je nieuwe eetpatroon. Zie er steeds op toe dat je voldoende eiwitrijke voeding eet en vermijd maaltijden met veel koolhydraten. Wil je toch graag pasta eten? Ga dan voor een volkorenpasta en probeer niet te veel te eten of combineer je pasta met een heerlijke salade.
  • Gewicht controleren: Heb je je laten gaan tijdens de feestdagen? Wacht dan niet af tot je nog meer bijkomt maar grijp onmiddellijk in. Ga terug naar fase 1 of 2 voor een paar dagen om terug op je gewenste gewicht te komen.

De vierde fase duurt heel lang. Ons lichaam doet er maanden, of soms jaren over vooraleer dat we stabiel blijven op een bepaald gewicht.

Tips voor het volhouden van een Proteine dieet?

  • Eet wat je graag eet: Omdat er zoveel keuze is aan eiwitrijke producten, is er geen excuus om niet deel te kunnen nemen aan dit proteïne dieet. Het is dan ook niet nodig om dingen te eten die je niet graag lust. Kies voor producten die jij lekker vindt en houd je proteïne dieet op deze manier langer vol!
  • Stel orde op zaken: Een regime heeft als doel je lichaam op weg te helpen naar een nieuwe, gezondere levensstijl door middel van verantwoorde eetregels. Help je lichaam dit beter te begrijpen door elke dag op dezelfde tijdstippen te eten.
  • Praat erover met je omgeving: Veel mensen gebruiken ¨het niet kunnen deelnemen aan sociale activiteiten¨ maar al te graag als een excuus om niet te hoeven diëten. Praat daarom met je omgeving over jouw dieetplannen zodat zij hier meer begrip voor kunnen opbrengen en je niet telkens opnieuw in de verleiding brengen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een proteine dieet?

  • Lichte hoofdpijn: Sommige mensen kunnen lichte hoofdpijn ervaren tijdens de eerste dagen van een proteïne dieet . Dit komt omdat je lichaam (nog) niet gewend is aan de inname van (zo) weinig koolhydraten. Koolhydraten hebben een heel verslavend effect waarvan we als het ware moeten afkicken op het begin van een eiwitrijke vermageringskuur. Deze hoofdpijn verdwijnt normaal gezien na een 5-tal dagen.
  • Te hoge cholesterol: Sommige eiwitrijke producten, zoals eieren bijvoorbeeld, kunnen onze cholesterol enorm de hoogte in doen gaan. Daarom is het raadzaam om een proteine dieet niet langer dan 3 tot 6 maanden vol te houden.
  • Negatief effect op de darmflora: Te veel eiwitten nuttigen gedurende een lange periode zou darmproblemen in de wacht kunnen slepen. In het algemeen komen deze klachten niet voor wanneer je je aan de opgelegde dieettermijn (van 3 tot 6 maanden) houdt. Mocht je toch last ondervinden van je darmen, spreek er dan over met je huisarts of diëtist.

Vooraleer je van start gaat met een proteïne dieet, is het aangewezen om hierover te praten met een deskundige om te zien of dit een geschikte vorm van vermageren is voor jou. Wij wensen jou alvast heel veel succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.