01jan

Wat is Krill Olie?

Krill olie wint steeds meer bekendheid en dat heeft meerdere goede redenen. De olie is namelijk rijk aan belangrijke omega 3-vetzuren, bevat antioxidanten en fosfolipiden. Van deze voedingsstoffen is stuk voor stuk wetenschappelijk bewezen dat ze een onmisbare rol spelen in een gezonde leefstijl. Zo kun je het risico op een groot aantal aandoeningen en ziektes verkleinen of zelfs helpen voorkomen. Maar wat zijn precies de gezondheidsvoordelen van dit superfood? En wat is nou de beste krill olie om te kopen? Wij helpen je op weg met onze uitgebreide koopgids.

krillRijk aan omega-3-vetzuren

Het waardevolle van krillolie lijkt hem te zitten in de goede verhouding tussen de omega-3-vetzuren en de omega-6-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn onmisbaar voor je lichaam, maar je lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken. Het is dus essentieel om hier voldoende van binnen te krijgen via gezonde voeding en voedingssupplementen. Omega 3 komt onder andere veel voor in oliën, zoals lijnolie, walnootolie of koolzaadolie. Daarnaast zijn veel vissoorten rijk aan Omega 3, waaronder Atlantische haring en ansjovis. Diverse medische studies tonen aan dat een laag gehalte aan omega-3-vetzuren verschillende ziekten bevordert.

Ook omega 6-vetzuren staan bekend om hun gezonde eigenschappen. Wanneer je voldoende omega 6-vetzuren binnenkrijgt, is er een kans dat de aanmaak van cholesterol afneemt. Daarnaast is er bewijs gevonden dat deze vetzuren zorgen voor een versterking van je afweersysteem en daardoor zorgt voor een sterkere weerstand. Net zoals bij omega 3 kan je lichaam deze omega 6-vetzuren niet zelf aanmaken. Ook deze vetzuren dien je via voeding en/of supplementen binnen te krijgen.

Om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van omega 3 en omega 6-vetzuren, dient er balans te zijn in je lichaam tussen deze twee vetzuren. In verhouding krijgen veel inwoners van Westerse landen te veel omega 6 binnen en veel te weinig omega 3. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een supplement waarvan de verhouding tussen de verschillende vetzuren in balans is.

Krill olie kopen: de beste keuzes

Tegenwoordig zijn er veel verschillende krill olie supplementen op de markt te vinden. Voor een optimale werkzaamheid van het voedingssupplement is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige ingrediënten en technieken. Wij hebben verschillende opties voor je getest, zodat jij weet welke krill olie je het beste kunt kopen. Dit is onze top 3.

1. Nextgen Science Krill Oliekrill olie

Alle voedingssupplementen van Nextgen Science bestaat uit premium ingrediënten. De supplementen worden altijd uitgebreid getest door een onafhankelijk laboratorium, waardoor je zeker weet dat de olie veilig in gebruik is. Het laboratorium test direct op verboden stoffen. Daarnaast wordt bij ieder product een ISO certificaat meegeleverd. Dit garandeert de kwaliteit van de olie en maakt Nextgen Science Krill Olie superieur in vergelijking met andere sport supplementen.

De capsule met krillolie is gemakkelijk te slikken. Dit zuivere voedingssupplement bevat vooral omega-3-vetzuren, die in een ideale verhouding staan tot de omega-6-vetzuren moeten staan. Nextgen Science heeft gekozen voor de verhouding 15:1. Dit is medisch gezien de beste verhouding om te profiteren van een positief effect.

Check Beste Prijs

2. Balance Pharma Ortho Krill Oil

Balance Pharma is een bekende producent in de supplementenwereld en richt zich al sinds de jaren ’90 op het ontwikkelen van hoogwaardige voedingssupplementen. Veel van de producten worden ontwikkeld in samenwerking met andere vakgebieden, zoals de natuurgeneeskunde. De ondersteunende middelen komen onder andere voort uit principes uit de orthomoleculaire geneeskunde, fytotherapie, homeopathie en Oosterse geneeskunde.

Dit voedingssupplement bevat geen additieven om de kleur van de softgel constant te houden. De olie is een puur natuurlijk product, hierdoor zijn kleurverschillen onvermijdelijk. Een capsule bevat 125 mg Omega-3 waarvan 60 mg EPA en 35 mg DHA. Tevens bevat het een grote hoeveelheid phospholipiden. Dit zijn onder andere de bouwstenen voor alle celmembranen.

3. Nutrisan Neptune Krill Oil

Het Belgische bedrijf Nutrisan is in 1998 ontstaan als kleine handelaar in voedingssupplementen. Sindsdien is het bedrijf, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige voedingssupplementen, uitgegroeid tot een gevestigde naam. Nutrisan richt zich voornamelijk op specialisten, apothekers, huisartsen en paramedici in binnen- en buitenland.

De krillolie van Nutrisan heeft al in 2010 een award gewonnen voor beste product op een congres voor Nutri- & phytotherapy. Dit product wordt verpakt in plantaardige capsules gemaakt van HPMC en is rijk aan EPA en DHA in fosfolipidevorm.

Krill olie: de voordelen

Krill olie wordt gemaakt van krill. Dit is een klein garnaalachtig schaaldiertje dat voorkomt in de oceanen rond de Noord- en Zuidpool. De olie heeft veel weg van visolie, maar een groot voordeel is dat je hier een stuk minder van nodig hebt om te kunnen profiteren van dezelfde gezondheidsvoordelen. Krill is in andere landen al jarenlang populair. Zo wordt het sinds de negentiende eeuw in gedroogde en bevroren vorm verkocht in Japan en wordt het veel gegeten in Rusland, Zuid-Korea en Taiwan.

De olie is zeer bijzonder doordat de structuur waarin de omega-3 vetzuren worden opgeslagen sterke overeenkomsten vertoont met de vetten in de menselijke celwanden. Dit heeft als gevolg dat de olie stukken beter wordt opgenomen door je lichaam dan visolie. Over het algemeen kun je stellen dat 1 capsule krill olie net zo effectief is als 4 capsules visolie. De gezondheidsvoordelen zijn onder andere:

  • Vertraging van het verouderingsproces
  • Ontstekingsremmende werking
  • Bevordering van de vetverbranding
  • Cholesterolverlagende werking
  • Vermindering van PMS-klachten
  • Verlaging van het risico op auto-immuunziektes

Door de krachtige antioxidanten in de olie biedt het voedingssupplement natuurlijke bescherming tegen veroudering. Niet alleen is dit te zien aan het uiterlijk, maar ook speelt dit een cruciale rol bij de opbouw van een sterk immuunsysteem, het bevorderen van een gezond hart en de vertraging van ouderdomsverschijnselen. De ontstekingsremmende werking zorgt onder andere voor bestrijding van en pijnverlichting bij bepaalde hart- en vaatziekten. De vetzuren in krill olie stimuleren een hogere vetverbranding, waardoor dit een gezonde ondersteuning kan zijn bij het afvallen.

Naast gezondheidsvoordelen heeft olie van krill als voordeel dat het zeer duurzaam is. Krill behoort tot de grootste biomassa’s op aarde en momenteel wordt slechts 2% van de maximaal toegestane krillvangst gebruikt voor menselijke consumptie. Er blijft dus meer dan genoeg over voor vissen, pinguïns en andere zeezoogdieren.

Krill olie bijwerkingen en waarschuwingen

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de bijwerkingen van krill olie, waardoor er geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord gegeven kan worden op de vraag: is krill olie gevaarlijk? Wel is het waarschijnlijk dat de olie vergelijkbare bijwerkingen kan hebben zoals die van visolie. Af en toe krijgen gebruikers te maken met maagpijn, misselijkheid, een visachtige smaak in de mond, slechte adem of brandend maagzuur.

Krill olie is voor de meeste volwassenen gewoon veilig om te gebruiken. De vetzuren in de olie zorgen voor een vermindering van de kleverigheid van bloedplaatjes en een lager cholesterol. Bloedplaatjes die minder kleverig zijn, zijn minder geneigd om stolsels vormen. Hierdoor wordt aangeraden om de olie niet te gebruiken vanaf 2 weken voor een geplande operatie.

Er is onvoldoende bekend over het gebruik van krill olie tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Vraag in dit geval aan je arts of het verstandig is om dit voedingssupplement te gebruiken. Daarnaast zijn sommige mensen die allergisch zijn voor zeevruchten en/of vis ook allergisch voor krill.

Nadelen gebruik krill olie

  • Kan bijwerkingen hebben als maagpijn, slechte adem, misselijkheid, brandend maagzuur of een visachtige smaak
  • Invloed op bloedstolling
  • Onvoldoende informatie krill olie tijdens de zwangerschap

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.