29jul

Je bent zwanger? Dan is het heel normaal dat je lichaam verandert. Er groeit een klein mensje in je buik en dat heeft op de rest van je lichaam een grote impact. Je lichaam verandert van vorm en in gewicht. Dit is tijdens de zwangerschap heel normaal. Het kan best wel vervelend zijn om je lichaam te zien veranderen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om op gewicht te blijven tijdens je zwangerschap.

Wat is er belangrijk?

afvallen tijdens zwangerschapHet is tijdens de zwangerschap heel normaal dat je een paar kilo aankomt. Sterker nog, gebeurt dit niet dan moet je toch wel even aan de bel trekken. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel maar toch is het niet helemaal goed wanneer je niet aankomt terwijl je zwanger bent. Voor vrouwen die een normaal gewicht hebben zal dit tussen de 10 en de 15 kilo zijn en voor vrouwen die last hebben van een overgewicht tussen de 7 en 11 kilo.

Blijf je op hetzelfde gewicht zitten als voor de zwangerschap? Dat is niet de bedoeling! Het is al helemaal niet de bedoeling om af te vallen. In de eerste maanden kan dit nog wel gebeuren, maar daarna toch echt niet meer. Blijf je afvallen terwijl jij wel genoeg eet of vind je het moeilijk om eten binnen te houden dan moet je zeker even contact opnemen met de huisarts of met je verloskundige.

Blijf gezond tijdens je zwangerschap!

Vooral tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je geen lege calorieën tot je neemt. Deze zorgen namelijk voor een onnodige gewichtstoename, maar geven je baby ook niet de nodige voedingsstoffen die het voor de groei ontzettend hard nodig heeft. Die lege calorieën zitten vooral in voedsel wat gefrituurd is, frisdranken, gebak, koek, snoep en chips. Je kunt beter gezonde snacks pakken zoals noten, groten, vlees, vis, eieren, noten, pitten, havermout en dat soort dingen.

Rauwe producten

Met rauwe producten zoals bijvoorbeeld filet americain moet je goed uitkijken tijden je zwangerschap. Hierin kan toxoplasmose zitten wat voor volwassenen ongevaarlijk is, maar het kan tijdens je zwangerschap een miskraam of afwijkingen tot gevolg hebben. Wees ook voorzichtig met rauwe vis zoals haring, sushi en oesters. Je moet ook uitkijken met vis die vacuümverpakt zit zoals bijvoorbeeld paling. Het is niet zo zeer de vis die bacteriën bevat maar de vacuümverpakking. In de randjes ervan kan de listeriabacterie zitten en die zijn niet goed voor je. Verhit de vis tot zeker 85 graden Celsius, dit dood de listeriabacterie.

Eet kleine porties

Eet tijdens je zwangerschap kleine porties. Je kunt beter 6 keer een klein portie eten dan 2 keer een groot bord vol. Je zult ook merken dat naarmate je zwangerschap vordert je ook niet goed meer grote maaltijden op kunt krijgen omdat dit dan een onprettig gevoel gaat geven. Bij grote maaltijden kan je last krijgen van misselijkheid of verstoring van het spijsverteringskanaal.

Snacken mag best wel maar doe dit door middel van zelfgemaakt snacks. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke milkshake maken van bevroren fruit met plantaardige melk en Griekse yoghurt. Wat je ook kunt nemen is een noten of gedroogd fruit. Dit is niet alleen gezond maar het zorgt er ook voor dat je snel een voller gevoel hebt.

Vermijd frisdrank

Probeer frisdranken te laten staan maar neem bijvoorbeeld zelfgemaakte groentesapjes, water met vers fruit of een warme chocolademelk gemaakt van ongezoete amandelmelk en cacao. Het grote voordeel van de chocolademelk op die manier is dat het meteen je trek naar chocolade zal verminderen.

Blijf bewegen tijdens je zwangerschap

Blijf ook tijdens je zwangerschap bewegen zo goed en zo lang als dat dit kan. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam fit blijft en helpt je de eventuele zwangerschapspijntjes verlichten. Het is ook makkelijker om na je zwangerschap de kilo’s die je aan bent gekomen weer te verliezen. Het zorgt er ook voor dat de overgang van een aantal maanden weinig tot niets gedaan hebben naar weer volop aan de slag gaan minder moeilijk verloopt.

Wandelen, fietsen, zwemmen, yoga en dansen zijn bijvoorbeeld dingen die je tijdens je zwangerschap kunt doen. Vooral zwemmen verlicht en is goed voor de spieren die je normaal niet gauw gebruikt. Ook is het voor je kindje heerlijk wanneer jij in een lekker zwembad ligt.

Houd alles goed in de gaten

Houd dus gedurende je zwangerschap alles goed in de gaten. Je moet niet alleen voor jezelf zorgen maar ook voor je ongeboren kindje. Dat is helemaal afhankelijk van jou!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.