09jan

Ginseng wat is dat?

Ginseng is de naam van het eindproduct dat ontstaat na de (medicinale) verwerking van de wortels van de Panax plant. Deze wortels worden vaak vermalen tot een poeder om daarna te worden verwerkt in tabletten, capsules of medicinale drank. De laatste jaren is de wortel echter ook in zijn geheel te koop, in kleine stukjes, als los poeder of als tinctuur. De geneeskrachtige ginseng werking die aan deze producten wordt toegewezen heeft ervoor gezorgd dat er veel vraag naar is. Het gevolg is echter ook dat er tegenwoordig veel verschillende soorten panaxplanten worden gebruikt voor de productie van ginsengwortelexctract. Zo wordt Ginseng o.a. geproduceerd in:

 • Korea
 • Japan
 • Amerika
 • China

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt de Siberische gingseng niet gemaakt van de Panaxplant. De werking van dit product is daarom anders en over het algemeen minder sterk dan de originele producten.

Teelt en oogst van Panax planten

ginseng wortel

De teelt van deze planten kost heel veel tijd en gebeurt voornamelijk op grote schaal in Azië. Het is een ingewikkeld en moeizaam proces, maar als de grond goed is bewerkt, het klimaat er klaar voor is en de zaden in een uitstekende conditie zijn, kan de groei beginnen. Na het planten van de kleine zaadjes duurt het maar liefst vijf tot zeven jaar voordat de wortelen kunnen worden geoogst. Tot die tijd is professioneel toezicht, onderhoud en zorg noodzakelijk. De Panaxplant mag immers niet te droog worden of het erg koud of warm krijgen. Beschutting in de vorm van tenten of doeken beschermt de planten en zorgt er tevens voor dat de geneeskrachtige wortels de kans krijgen om ongestoord verder te groeien. Na een klein jaar verschijnen er grote rode bollen in de planten. Dit lijken bloemen te zijn, maar in feite zijn het de nieuwe zaden van de Panaxplant. Deze zaden worden verzameld en gebruikt voor de volgende teelt. De oogst van de wortelen gebeurt machinaal. Medewerkers doen echter wel hun best om de grootste Panax wortelen meteen apart te houden. Liefhebbers zijn namelijk bereid om een flink bedrag te betalen voor een grote onbeschadigde Panax wortel

Rode, witte of zwarte ginseng

De wortelen waar gingseng van wordt gemaakt zijn altijd wit tot lichtbeige van kleur. Het is de manier van bewaren en bewerken die er voor zorgt dat de Panax wortel kleur krijgt. Als de wortel aan de lucht wordt gedroogd, dan blijft de kleur ongeveer hetzelfde. Het eindproduct van deze wortelen is daarom licht van kleur. Panax wortelen die voor het drogen eerst worden gestoomd krijgen een zachtroze of rode tint. Het eindproduct van deze wortelen noemt met rode ginseng. De laatste jaren is er echter ook zwarte ginseng te koop. Voordat de wortelen mooi zwart zijn van kleur is er echter een langdurig proces van negen keer stomen en negen keer drogen aan vooraf gegaan. Deze behandeling zou ervoor zorgen dat het eindproduct veel meer geneeskrachtige anti-oxidanten bevat dan de witte en de rode variant.

De geneeskrachtig werking van Ginseng

De Panax wortel is vooral in Azië heel erg populair. Inwoners gebruiken de wortel op veel verschillende manieren. Van stukjes en schijfjes wortel trekken ze thee. De tinctuur nemen ze in of gebruiken ze op hun huid terwijl de wortelpoeder aan het voedsel wordt toegevoegd of apart wordt ingenomen. Aziaten zijn ervan overtuigd dat dat de Panaxwortel helpt om het bloedsuikergehalte in balans te houden en het gewicht te verlagen. Ook het voorkomen van kanker en het vertragen van lichamelijke en geestelijke veroudering wordt gezien als een belangrijke reden om dit product te gebruiken. Ben je erg moe, heb je last van een vervelend virus, ben je erg gestrest, of kamp je met concentratiestoornissen? Ook dan zou een extract van deze belangrijke geneeskrachtige wortel je kunnen helpen. Een dergelijk breed scala aan geneeskrachtige invloeden kan alleen maar een mythe zijn, zo zou je kunnen denken. Toch wordt deze wortel al vele decennia gebruikt met een heel erg goed eindresultaat.

Gebruik van Ginseng in de medische wereld

In Azië kijkt niemand er raar van op als een arts het gebruik van de Ginseng voorschrijft. Het behandelen van patiënten gebeurt in Azië immers op een hele andere manier dan in ons eigen land. Maar zo gemakkelijk als een Nederlandse arts paracetamol aanbeveelt als eerste keuze tegen lichte pijnklachten, zo gemakkelijk gaat dat in Azië als het deze wortel betreft. De panaxwortel is daar de eerste keuze om lichamelijke vermoeidheid en geestelijke spanningen te behandelen.

In ons eigen land zijn het voornamelijk artsen die gespecialiseerd zijn in alternatieve geneeswijzen die de waarde van de Panax wortel begrijpen. Deze gespecialiseerde artsen weten precies welk soort en welke kleur wortel de aanwezige klachten kan helpen verminderen. Ginseng kan daarom in verschillende doseringen worden voorgeschreven. Vaak in een puur product, maar ook als supplement in combinatie met vitamines of kruidenextracten.

Bij welke klachten kan Ginseng goed helpen?

 • Stress
 • Depressiviteit
 • Angst
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Herstel na ziekte
 • Hersentrauma
 • Problemen met het geheugen
 • Overgewicht
 • Diabetes
 • Hartproblemen
 • Vaatziekten
 • Astma
 • COPD
 • Veroudering
 • Verminderde weerstand
 • Griep
 • Neusverkoudheid
 • Impotentie
 • verminderde vruchtbaarheid bij mannen
 • Klachten in de menopauze (waaronder angst, slapeloosheid, vermoeidheid en neerslachtigheid)
 • Leverziekten

Baat het niet, dan schaadt het niet?

panax wortel

Na het aanhoren of lezen van een goed verhaal over ginseng meteen twee grote potten bestellen bij een online drogisterij. Het lijkt vreemd, maar dit komt erg veel voor. Consumenten verdiepen zich niet altijd in de werking van dergelijke supplementen en nemen ook de moeite niet om advies te vragen. Dit is niet verstandig want supplementen van de panaxwortel kunnen ook bijwerkingen geven. Denk hierbij aan stemmingswisselingen, een verandering van de bloeddruk en een onregelmatige hartslag. Ben je van plan om een extract van de Panax wortel te gaan slikken, overleg dit dan eerst even met je huisarts. Misschien gebruik je medicijnen die niet samengaan met dit medicijn. Een afspraak maken met een goede arts in alternatieve geneeswijzen is ook een prima idee. Deze artsen zijn een prima aanvulling op de huisarts en tevens in staat om het ziektebeeld goed te beoordelen.

Beschreven (bij)werkingen:

 • Verandering van de hoeveelheid glucose in het bloed. Dit is met name belangrijk voor diabetici
 • Verminderde leverwerking in combinatie met bepaalde medicijnen zoals tramadol, clozapine, midazolam, corticosteroiden en cytostatica
 • Maagdarmklachten zoals buikpijn, overgeven en diarree
 • Slaapproblemen
 • Hartkloppingen
 • Verhoogde bloeddruk
 • Teveel vocht vasthouden in het lichaam
 • Onrustig gevoel

Zwanger?

Ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je last van een ernstige ziekte waar je dagelijks medicijnen voor slikt, gebruik dan geen extract van de Panax Wortel. Ben je bekend met geestelijke problematiek en/of slik je medicijnen die daarbij helpen, gebruik dan geen ginsengwortelextract. Ben je er echter van overtuigd dat je het nodig hebt, overleg dit dan eerst met je huisarts.

Welke ginseng is de beste

Ben je van plan om een extract van de Panax wortel te kopen, vraag dan om advies. Ga naar een goede drogisterij of apotheek en leg gewoon uit waarom je het wilt gaan gebruiken. Misschien wil je wat afvallen of ben je op zoek naar een goede lichamelijke oppepper om langer door te kunnen trainen en te snelle vermoeidheid te bestrijden. De medewerkers in de apotheek en drogisterij zijn opgeleid voor deze taak en goed in staat om het juiste product aan te bevelen. Tevens zijn ze op de hoogte van de eventuele voorzorgsmaatregelen en bekende bijwerkingen. Wil je dit product toch zonder advies gaan kopen, kies dan altijd voor een goed en bekend merk en begin nooit met het slikken van de hoogste dosering, maar bouw het langzaam op. Ervaar je vervelende bijwerkingen neem dan contact op met je huis)arts voor advies.

De beste 3 soorten Ginseng supplementen

Ginseng van Nextgen science

Een puur en gecontroleerd product, gegarandeerd vrij van verboden stoffen en voorzien van een ISO certificaat. De ingrediënten in dit supplement zijn niet alleen zuiver, maar ook goed uitgebalanceerd waar door de werking kan worden gegarandeerd.

Rhodiola Forte

Rhodiola is een natuurlijk product dat de weerstand en energie verhoogt. Daarnaast is het kruid bekend voor zijn werking tegen stress en verlaagt het de bloeddruk. Bij sporters is Rhodiola populair omdat het kruid het uithoudingsvermogen verbetert.
€34,95

AOV 817 Panax ginseng extract

Een goed en voordelig product van een bekend merk. Deze capsules bevatten Koreaanse Ginseng in combinatie met vitamine C. Dit product kan helpen om de geestelijke verkracht te verbeteren waardoor je weer helder kunt denken. Ook goed voor het geheugen en de concentratie.

Tai Ginseng tabletten

Een populair voedingssupplement dat Ginsengwortelpoeder combineert met andere kruidenextracten om de werking te versterken. Helpt bij het vinden van innerlijke rust en ondersteunt het libido. Heeft een gunstige uitwerking op het concentratievermogen en bevordert een goede nachtrust.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.