30dec

Zoals je misschien wel weet kan een hoog cholesterolgehalte gevaarlijk zijn. Dit maakt de kans op hart- en vaatziekten namelijk groter en dit kan weer tot levensgevaarlijke situaties leiden. Het is dus van belang dat je cholesterol zo laag mogelijk blijft. Door gezond te leven en te eten kun je er zelf eenvoudig voor zorgen dat je gehalte lager is. Cholesterol staat ook in verbinding met bijvoorbeeld overgewicht, hoge bloeddruk en roken. Door gezondere keuzes te maken, kun je je cholesterol verlagen en kun je direct alle slechte invloeden op je lichaam elimineren. Als je nog graag even blijft rondlopen, dan is het van belang dat je hier bewust op de juiste manier mee bezig bent.

gezond ontbijt Zaken om cholesterol te verlagen

Om je cholesterol te verlagen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo is het belangrijk om gezonde maaltijden te eten en hierbij is het dan vooral belangrijk om minder verzadigd vet binnen te krijgen. Het is daarnaast ook belangrijk om af te vallen wanneer je last hebt van overgewicht. Het is namelijk zo dat buikvet ook mede verantwoordelijk is voor een hoog cholesterol. Het is daarbij ook belangrijk om elke dag voldoende te bewegen. 30 minuten elke dag is het advies, maar als je niet veel tijd hebt, zou je minimaal 2,5 uur per week moeten bewegen. Als je een roker bent, is het een goed idee om hiermee te stoppen. Roken heeft namelijk ook een negatieve uitwerking op je cholesterolgehalte.

Gezonde producten

Door gezonde producten te eten, zorg je ervoor dat je je cholesterol verlaagt. Er zijn verschillende producten die je hierbij kunnen helpen. Waar je bijvoorbeeld niet teveel van moet nemen, is ongefilterde koffie. Hier zit namelijk een cholesterolverhogende stof in. Mocht je nu echt een koffieliefhebber zijn, dan kun je het beste goede ouderwetse filterkoffie nemen. Het filter houdt namelijk de cholesterolverhogende stof cafestol tegen en verhoogt het gehalte daardoor niet. Wil je toch echt espresso of andere bonen koffie drinken? Neem dan niet meer dan 2 tot 3 koppen per dag. Zo houd je het gehalte nog enigszins stabiel.

cholesterolverlagend dieet visKies voor de goede vetten

Misschien heb je het fabel dat vet slecht is voor je cholesterol wel eens gehoord. Dit is namelijk maar deels waar. Onverzadigde vetten zijn juist goed voor je en kunnen je cholesterol verlagen. Deze gezondere variant zit bijvoorbeeld in olijfolie, noten, avocado’s en vette vis. In vette vis zit naast goede onverzadigde vetten ook omega-3 vetzuren en deze werken ook cholesterol verlagend.

Het is daarom een goed plan om elke week minimaal 1 keer een vette vis op het menu te zetten. Voorbeelden van gezonde vette vissen zijn zalm, makreel, sardines en haring. Door 1 van deze vissoorten 1 keer in de week te eten, weet je zeker dat je genoeg visvetzuren binnen krijgt en je cholesterolgehalte verlaagd wordt.

Mager vlees

In tegenstelling tot vette vis is vet vlees dan weer niet heel goed voor je cholesterol. Dit is omdat er in veel vette vleessoorten ongezond verzadigd vet zit. Verzadigd vet kan een negatieve invloed hebben op je cholesterol. Je kunt dan beter kiezen voor magere vleessoorten. Mocht je graag vlees eten dan kun je het beste mager vlees pakken zoals biefstuk, tartaar en mager varkensvlees. Ook kip en kalkoen zijn geschikt als je je cholesterol op het juiste gehalte wilt houden. Aangezien goed en gezond eten ontzettend belangrijk is om je cholesterol op orde te houden, zou je hiervoor ook om hulp kunnen vragen. Je zou bijvoorbeeld bij een diëtist aan kunnen kloppen voor persoonlijk advies. Zo’n specialist kan je perfect helpen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.