05okt

Er wordt vaak gezegd dat het verstandig is om na 20 uur niets meer te eten. Hierover zijn de meningen verdeeld. Waarschijnlijk gaat het er niet om wanneer je eet maar wel over wat je eet. In Zuid-Europa wordt er over het algemeen pas rond 20 uur gegeten.

In ons land is het bij de meeste gezinnen de gewoonte om zo rond 18 uur te eten. Omdat we hier gewend zijn om te ontbijten, een lunch te eten en ook nog een aantal tussendoortjes heb je genoeg noodzakelijke voedingsstoffen binnen.

Zou je er dan voor kiezen om na 20 uur nog een keer wat te eten dan is dat dus een extra snack. Zou je dit regelmatig doen dan zal je lichaam dit op gaan slaan in de vetreserves. Dit komt omdat het niet nodig is om je lichaam nog van voedsel te voorzien.

Wat verder nog belangrijk is, over het algemeen kiezen we ervoor om na 20 uur kaas, chips, nootjes of toastjes te eten. Deze producten zijn rijk aan suikers en vet. In een kleine portie zitten dus heel erg veel calorieën. Deze worden in je vetreserve opgeslagen en kunnen op die manier overgewicht veroorzaken.

Wat doe je als je vaak trek hebt na 20 uur?

Intermittent FastingZeker als je in de avond vaak aan sport doet of met andere activiteiten bezig bent heeft je lichaam extra energie nodig. Kies er dan voor om een kleine, voedzame portie te nemen. Je lichaam heeft na het sporten behoefte aan eiwitten en koolhydraten. Eiwitten heb je nodig om spierafbraak tegen te gaan. Koolhydraten vullen de glycogeenvoorraad aan.

Wil je dus na het sporten een gezonde maaltijd eten, kies dan bij voorkeur voor een van deze gezonde snacks:

  • Roggebrood met kaas
  • Een kom yoghurt met fruit
  • Een schaaltje Brinta
  • Een kom yoghurt met 3 eetlepels muesli
  • Een boterham met kipfilet of andere magere vleeswaren
  • Een volkoren cracker met gekookt ei

Heb je de dag door voldoende gegeten en ben je in de avond niet meer actief, dan heb je geen extra calorieën nodig. Daarom is het verstandig om jezelf aan te leren na 20 uur niets meer te eten. Om te voorkomen dat je toch ongezonde trek krijgt kan een goed ontbijt je op weg helpen.

Dit voorkomt namelijk dat je in de avond trek krijgt. Vind je het erg moeilijk om lekkere hapjes te laten staan, kies er dan voor om rond 20.30 een gezond tussendoortje te nemen of eet rond dit tijdstip je toetje op. Je zou een van deze gezonde snacks kunnen nemen:

  • 2 Rijstwafels
  • Een stuk fruit
  • Tomaat, komkommer, rauwkost of wortels, eventueel met magere dipsaus
  • Een volkoren cracker of beschuit met beleg

Wat telt zijn de calorieën

Dat je in alle gevallen niet meer moet eten na 20 uur is dus niet waar. Wel is het belangrijk wat je dan precies gaat eten. Hoe meer calorieën je door de dag heen binnenkrijgt en weer verbrandt, is hierbij het uitgangspunt. Niet hetzelfde als intermittent fasting, maar wel hetzelfde principe.

Mensen die een baan hebben met inspannend lichamelijk werk zullen over het algemeen meer calorieën verbranden. Dit geldt ook voor sporters. Heb je een kantoorbaan of een andere baan waarbij je bijna niet beweegt dan heb je ook minder calorieën nodig.

Er zijn ook nog een groot aantal mensen die door bepaalde omstandigheden later eten dan 18 uur. De reden hiervan kan zijn een lange rit na het werk naar huis of onregelmatige werktijden. Het is zeker niet het geval dat al deze mensen ongezond bezig zijn omdat ze op andere tijden eten.

Wel is het in alle gevallen belangrijk om op te letten hoeveel calorieën je voedsel bevat. Een keer snacken of een avondje borrelen kan natuurlijk geen kwaad. Het gaat pas verkeerd als je dit te vaak gaat doen en er dus een gewoonte van gaat maken.

Wil je overgewicht voorkomen dat doe je er slim aan om niet te veel snacks en lekkere hapjes te nemen. Let ook op het gebruik van alcohol. Een drankje voor het slapen gaan is voor veel mensen een gewoonte. Hou hierbij wel in de gaten dat alcohol behoorlijk wat calorieën bevat.

Af en toe een glaasje drinken kan geen kwaad. Maar wie ervan houdt om na 20 uur een drankje met wat snacks te nuttigen kan daar beter geen gewoonte van maken. Voor je het weet heb je last van overgewicht. Probeer daarom te kiezen voor gezonde tussendoortjes die niet bomvol calorieën zitten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.