15jul

Als je de gezondheidsnadelen van gluten wilt vermijden of als je last hebt van glutenintolerantie, dan is een glutenvrij dieet een goede optie. Maar hoe ziet een het glutenvrij dieet eruit? Bied het echt voordelen? En wat is de relatie met auto-immuunziekten? In dit artikel proberen we het duidelijk te maken.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn het belangrijkste eiwit in graankorrels. Granen komen uit de familie van het zoete gras en zijn gemiddeld maar een meter hoog. Een perfecte hoogte om gegeten te worden. Bovendien zijn granen voedzaam en rijk aan energie.

Daarom hebben granen manieren ontwikkeld om zich te beschermen tegen roofdieren. Gluten is dus niet alleen een opslagproteïne, maar saboteert ook de spijsvertering van het roofdier. De korrels kunnen niet goed worden verteerd of het roofdier zal de korrels in de toekomst gewoonweg niet meer eten.

Gluten is strikt genomen alleen het bewaareiwit in tarwe. Voor de eenvoud worden de bewaarproteïnen in alle graansoorten over het algemeen gluten genoemd. Elk graan heeft een gluten-achtig bewaar eiwit met een andere naam.

Is gluten ongezond?

Tot ongeveer 200 jaar geleden was gluten geen groot probleem. Toen kwam de industrialisatie en daarmee twee redenen waarom gluten tegenwoordig schadelijker is voor ons dan ooit tevoren.

glutenvrij dieet groentenGraan werd bijna altijd verwerkt in de vorm van zuurdesem en vervolgens gebakken tot brood. Zuurdeeg bevat micro-organismen zoals gist of melkzuurbacteriën die gluten en andere irriterende stoffen in het graan afbreken. Daardoor is het beter verteerbaar. Door de industrialisatie van de bakkerijbranche is zuurdesembrood de absolute uitzondering. Industrieel geproduceerd brood, broodjes en bakkerijproducten bevatten dus nog steeds de volledige hoeveelheid gluten.

In de afgelopen 200 jaar heeft de landbouwindustrie steeds meer gedaan om het glutengehalte in granen te verhogen door veredelingsmethoden. Vooral in tarwe, rogge en spelt. Omdat gluten de bakeigenschappen verbeteren. Het was daarom een economisch interessant om granen met een steeds hoger glutengehalte te kweken.

Als gevolg daarvan wordt gluten steeds overvloediger en wordt het niet afgebroken. Het komt dus bijna volledig en onverwerkt in ons spijsverteringskanaal terecht en doet wat de graanplant bedoelde met het verdedigingssysteem. Het saboteert de spijsvertering, beschadigt de darmcellen, veroorzaakt ontstekingen, irriteert het immuunsysteem en wordt zelfs verdacht van het bevorderen van auto-immuunziekten.

Glutengevoeligheid is niet ingebeeld. Het is ondertussen zelfs een medisch erkende ziekte en niet alleen maar een trend. In deze context en tegen deze achtergrond is het dan ook duidelijk dat gluten ongezond is en vermeden moet worden. Zuurdesem is de enige vorm waarin graan moet worden geconsumeerd. Als dit niet mogelijk is, moet de consument de negatieve gevolgen van gluten accepteren.

De voordelen van een glutenvrij dieet

Door een dieet te volgen zonder gluten en ook zonder graan, zijn er verschillende voordelen voor jou en jouw lichaam. Ontstekingen in het lichaam worden verminderd, omdat gluten niet langer onnodig irriterend zijn voor de darmen en het immuunsysteem.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

Intestinale regeneratie

De darmcellen kunnen regenereren, omdat ze niet meer voortdurend worden aangevallen door gluten.

Verbetering van het immuunsysteem

Het immuunsysteem kalmeert omdat er geen immuunreactie meer is op gluten en gluten geen massale afgifte van zonuline kunnen veroorzaken. Dit komt ook ten goede aan auto-immuun-patiënten.

Herstel van het maagdarmkanaal

Het maag-darmkanaal kalmeert en regenereert voor een groot deel, omdat een glutenvrij dieet, waarbij granen worden vermeden, ook andere irriterende stoffen zoals lectines, saponines, trypsineremmers en andere schadelijke stoffen verwijdert.

Gewichtsverlies

Het verliezen van gewicht wordt gemakkelijker gemaakt omdat is aangetoond dat gluten ook de vetverbranding in het lichaam afremmen.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Granen zijn en blijven een geconcentreerde vorm van koolhydraten. Met een inactieve levensstijl en andere factoren die van invloed zijn op het gebruik van koolhydraten, is dit gunstig voor een onstabiele bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot diabetes op de lange termijn.

Meer voedingsstoffen

Granen zijn een slechte bron van echt onmisbare voedingsstoffen. Hoewel graanzaden enkele vitaminen en sporenelementen bevatten, vindt ons lichaam het moeilijk om ze te absorberen. Dit is ook de bedoeling van de graanplant. Hoe minder cornflakes er op jouw bord terechtkomen, hoe meer ruimte er is voor echt voedzaam voedsel zoals fruit, groenten, vlees en vis.

Glutenvrij GroentenPreventie van auto-immuunziekten?

Als auto-immuunziekten zoals diabetes type 1 of Hashimoto thyroïditis vaker voorkomen in jouw familie, kan dit ook te wijten zijn aan gluten. Er is nu een wetenschappelijk debat gaande over de vraag of gluten de ontwikkeling van sommige auto-immuunziekten bevordert. Vooral Hashimoto en type 1-diabetes lijken hier direct mee te maken te hebben. Het is dus mogelijk dat een glutenvrij dieet auto-immuunziekten voorkomt.

Behandeling van auto-immuunziekten

Ook wordt besproken of een glutenvrij dieet ook een actieve behandelingscomponent van auto-immuunziekten kan zijn. Het vermijden van gluten maakt het namelijk ook gemakkelijker voor de darm om te regenereren. Het immuunsysteem kalmeert en de oorzaken van de auto-immuunziekte worden beter aangepakt.

Een glutenvrij dieet heeft dus veel voordelen. Dit is een goede reden waarom steeds meer mensen vandaag de dag glutenvrij eten, of dat in ieder geval proberen te doen. Het heeft echt voordelen en kan jouw gezondheid op de lange termijn helpen verbeteren.

Mensen zijn tegenwoordig niet meer afhankelijk van graan om te overleven. Bovendien lijkt graan een probleem te worden door de industrialisatie. Het kan dus echt helpen om graan volledig te vermijden.

Glutenvrij dieet bij de ziekte van Hashimoto (schildklierontsteking)

Naast type 1 diabetes zijn Hashimoto thyroïditis, lupus erythematosus en reumatoïde artritis auto-immuunziekten die verband houden met gluten. Hashimoto-patiënten lijden bovengemiddeld aan glutenintolerantie of reageren gevoelig op gluten. Door moleculaire mimicry kan het zelfs zijn dat gluten zich aan de schildklier bindt en het immuunsysteem fouten maakt in de gluten voor de schildklier. Dit kan leiden tot de auto-immuunreactie op de schildklier.

Wat duidelijk is, is dat gluten waarschijnlijk Hashimoto verhoogt. In hoeverre een glutenvrij dieet de regeneratie van het lichaam bij een schildklierontsteking verbetert, valt nog te bezien. Maar om een auto-immuunziekte als deze succesvol te behandelen, moeten de oorzaken worden aangepakt en geëlimineerd. Een glutenvrij dieet voor Hashimoto’s schildklierontsteking lijkt volkomen logisch.

Glutenvrij dieet voor type 1 diabetes

Diabetes type 1 wordt ook geassocieerd met gluten- en glutenintolerantie en kan worden verward via mechanismen die vergelijkbaar zijn met die van Hashimoto: Het immuunsysteem valt cellen van de alvleesklier aan in plaats van gluten.

En nogmaals, als je iets aan een auto-immuunziekte wilt doen, moet je de oorzaken van de ziekte wegnemen. Anders wordt regeneratie van het lichaam en een kalmerend effect op het immuunsysteem steeds onwaarschijnlijker. Daarom lijkt een glutenvrij dieet vooral aan te bevelen voor type 1-diabetes.

Glutenvrij DieetGlutenvrije voeding in de praktijk

Glutenvrij betekent niet automatisch gezond. Zelfs de voedingsindustrie weet dat. Ondertussen heeft het zich gespecialiseerd in mensen die gluten willen vermijden, maar die geen heerlijk en handig eten willen missen. Let op als er “glutenvrij” wordt geadverteerd op bewerkte voedingsmiddelen zoals repen of goedkope muesli.

Vooral glutenvrije energieregels verbergen vaak niets meer dan glutenvrij junkfood dat net zo schadelijk kan zijn voor het lichaam als gluten zelf.

Glutenvrij dieet: praktische tips om aan de slag te gaan

  • Vermijden van alle granen. Ook spelt, haver, gerst, gierst …
  • De eerste stap is natuurlijk om na te denken over waar granen een rol spelen in jouw dagelijkse voeding: Heb je meestal een broodje voor het ontbijt? Neem je een broodje worst mee voor tussen de maaltijden door te werken? Is de standaard lunch pasta met tomatensaus?
  • Neem een week lang rustig je normale dagelijkse voedingsroutine in acht. Kijk naar de samenstelling van de ingrediënten in de gebruikelijke voedingsmiddelen, vooral in bewerkte voedingsmiddelen die je consumeert. Zelfs in veel ijsjes, sauzen en pakjes soepen zitten gluten, tarwe-eiwit/ en tarwezemelen verborgen.
  • Als je je bewust bent van de aanwezigheid van gluten in jouw dieet, is de beste manier om dit te voorkomen het vermijden van voedingsmiddelen die gluten bevatten en het vinden van smakelijke en gezonde alternatieven. Receptenboeken kunnen je daarbij helpen.
  • Vermijd alle producten waarin granen verwerkt zijn. Bijv. Ook bier

Glutenvrij dieet: alternatieven vinden

Zuurdesem brood

Zoals gezegd, kun je zuurdesembrood proberen. Daarvoor heb je echter een betrouwbare biologische bakker nodig die aantoonbaar met zuurdesem werkt. Of je kunt er zelf een paar maken. Er zijn nu graanvrije broodmixen die geen gebruik maken van tarwe, rogge, haver en dergelijke.

Graanvrije muesli

Er zijn nu ook goede mengsels voor glutenvrije en graanvrije muesli als vervanging voor cornflakes en havervlokken. Zoek op het internet naar “glutenvrije muesli, Paleo Muesli of low-carb muesli.

Zuurdesem noedels

Er zijn zuurdesem noedels, maar ze smaken niet zo goed en voldoen niet aan de gebruikelijke noedels. In plaats daarvan kun je plantaardige noedels gebruiken door courgette, aubergine, radijs of wortelen te schillen met een schilmesje en dit te gebruiken als vervanging voor pasta.

Er zijn ook noedels met pseudo-granen, zoals boekweit, die je kunt uitproberen. Als je ze echter niet kunt verdragen, maar iets goeds voor jouw lichaam wilt doen, hoef je alleen nog maar een tijdje de pasta uit jouw dieet te halen. Het is beter om terug te vallen op gezonde koolhydraatbronnen zoals zetmeelrijke groenten en fruit.

Kant-en-klaar voedsel zelf klaarmaken

Veel bekende kant-en-klare levensmiddelen zoals sauzen, pakjes soepen, diepvriespizza’s, taarten en gebak bevatten gluten. Als je een gezond leven wilt leiden, vermijd dan kant-en-klare levensmiddelen en industrieel voedsel van welke aard dan ook. Probeer deze kant-en-klare levensmiddelen zelf te maken zonder gebruik te maken van talrijke additieven en chemicaliën. Probeer ze vervolgens glutenvrij te maken. Er zijn nu glutenvrije pizza’s (bijvoorbeeld Lizza) en andere dingen te koop om de overgang te vergemakkelijken.

Hoe zit het met pseudo graan?

Glutenhoudende granen zijn afkomstig uit de familie van het zoete gras (kortlevende planten). Hoewel pseudo-granen de vorm van granen hebben, zijn het langlevende planten (bomen) en geen zoete grassen. Ze bevatten geen gluten, maar wel bewaarproteïnen die niet gegeten willen worden.

Ze zijn niet zo agressief voor je lichaam als gluten, maar moeten toch met voorzichtigheid worden gegeten. Het is aangeraden om geen pseudo-granen te eten tijdens een glutenvrij dieet.

Pseudo-granen bevatten ook andere stoffen die de spijsvertering belemmeren en het immuunsysteem irriteren. Dus als je om bepaalde redenen gluten vermijdt, moet je ook pseudo-granen vermijden als je consequent wilt zijn.

Conclusie

Gluten is het belangrijkste opslagproteïne in granen en komt in elk graan voor, maar onder verschillende namen. Naast de eiwitopslag voor de graankorrel is gluten ook een verdedigingsmechanisme tegen roofdieren. Gluten is moeilijk te verteren. Ze saboteren op verschillende manieren het spijsverteringsstelsel van het potentiële roofdier, waaronder de mens.

Als gevolg van de industrialisatie en de kweekmethoden is gluten vandaag de dag niet alleen gebruikelijker geworden, maar komt het ook onverwerkt in het maag-darmkanaal terecht. Daar veroorzaakt het veel schade.

Een glutenvrij dieet is in de eerste plaats gebaseerd op het vermijden van basisvoedingsmiddelen die granen en dus ook gluten bevatten: brood, pasta, ontbijtgranen en kant-en-klare levensmiddelen. Gluten irriteren het immuunsysteem, beschadigen het maag-darmkanaal, kunnen het lekke darm syndroom veroorzaken en worden verdacht van het bevorderen van auto-immuunziekten. Een glutenvrij dieet is zinvol en er is een reden waarom zoveel mensen het vandaag de dag doen.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.