24jan

Lecithine wat is dat eigenlijk?

Lecithine is een vette stof die heel belangrijk is voor ons lichaam en daarom in elke cel aanwezig is. Lecithineproducten worden echter ook gebruikt voor het binden en conserveren van levensmiddelen. Ingenomen lecithinesupplementen binden zich in ons lichaam met andere vette stoffen waardoor het een gunstige invloed kan hebben op het vet en cholesterolgehalte in ons lichaam. De stof lecithine bestaat uit fosfolipiden en fosfatiden die een positieve invloed hebben op het functioneren van onze hersenen. In voedingsmiddelen worden lecithineproducten vooral gebruikt als bindmiddel (emulgator) in bijvoorbeeld brood, sauzen en margarineproducten. Lecithinesupplementen zijn te koop in softgels en capsules om dagelijks in te nemen.

Maar het product is ook in een granulaat- of poedervorm te koop. Deze losse poeder of korreltjes kun je over je salade strooien of gebruiken in smoothies en shakes waardoor deze voller en romiger worden. Lecithinepoeder en -granulaat heeft geen specifieke smaak en is vooral goed te gebruiken in koude gerechten. Het gebruik van lecithinepoeder en -granulaat in warme of hete gerechten wordt afgeraden omdat een deel van de belangrijke vette stoffen dan wordt afgebroken.

Waar worden lecithineproducten en -supplementen van gemaakt?

De stof is aanwezig in een groot deel van onze dagelijkse voedingsstoffen. Denk hierbij aan zuivelproducten, vlees, eieren en peulvruchten. Het lecithine product dat we vinden in softgels, capsules, poeder en granulaat wordt over het algemeen gewonnen uit sojabonen, zonnebloempitten of koolzaad.

Wat is de lecithine werking voor ons lichaam?

Deze onmisbare stof is gelukkig ruim aanwezig in ons voedsel en in ons lichaam. Toch kunnen er specifieke problemen zijn waardoor het nodig is dat je extra lecithinesupplementen gaat gebruiken. Dit kan door te letten op je dieet (meer eieren en meer zuivelproducten), of door te kiezen voor aanvullende capsules of softgels. De gezondheidsclaims voor deze supplementen zijn goed onderbouwd. Toch is het nog niet zover dat reguliere artsen supplementen mogen voorschrijven. Daar staat tegenover dat het innemen van extra lecithinesupplementen niet schadelijk is voor het lichaam.

Het innemen van extra lecithinesupplementen kan het lichaam ondersteunen bij;

Afvallen

Probeer je wat overgewicht kwijt te raken, dan is het goed om te weten dat lecithinesupplementen het lichaam helpen om lichaamsvetten om te zetten in energie.

Problemen met het geheugen

Ben je een beetje vergeetachtig, of heb je moeite met het vinden van een goede concentratie, dan kan een lecithinesupplement daarbij helpen. Lecithineproducten bevorderen namelijk de overdracht tussen de zenuwcellen door gebruik te maken van deze belangrijke vetten.

Te hoge bloeddruk

Omdat extra lecithinesupplementen helpen om vet en cholesterol af te breken heeft dit supplement een gunstige invloed op de bloeddruk.

Borstvoeding

Poeder in de voeding verhoogt de hoeveelheid onverzadigde vetzuren in de moedermelk en kan op deze manier helpen om verstopping van de melkkanaaltjes tegen te gaan. Geef je borstvoeding, en heb je regelmatig last van borstontsteking, overleg dan eerst met een arts voordat je start met het innemen van lecithinecapsules, -softgels, -granulaat of -poeder.

Minder stress en een goede nachtrust

Omdat een supplement een goede invloed heeft op de werking van onze hersenen kan het helpen bij het verlagen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust.

Diabetes

Diabetes kan na verloop van tijd de zenuwen beschadigen. Lecithinesupplementen hebben een zenuw beschermende werking.
Hormonen en menstruatieklachten. Het heeft een regulerende werking op onze hormoonhuishouding en kan doordoor menstruatieklachten en wisselende stemmingen verminderen of voorkomen.

Het voorkomen van galstenen

Als je cholesterol is verhoogt en je last hebt van overgewicht kan het innemen van een lecithinesupplement helpen om vet makkelijker om te zetten in energie. Naast het volgen van een aangepast dieet kan het innemen van lecithinecapsules helpen om de aanwezige cholesterol te binden zodat het zich niet kan gaan vastzetten in het lichaam. De vorming van galstenen wordt op deze manier voorkomen.

Goed voor de huid

Als je huid erg droog is, of als je last hebt van eczeem of een slappe huid dan kan het gebruik van lecithinesupplementen helpen. Omdat het een vettige stof is kan het helpen om de huid weer in een goede conditie te brengen.
ADHD en PDD-NOS.Gebruikers die last hebben van ADHD of PDD-NOS melden dat het gebruik van lecithinesupplementen een gunstige invloed heeft op hun functioneren in het algemeen. Ze kunnen zich beter concentreren en slapen langer door. Dit kan verklaard worden door de gunstige werking van het product op de hersenen en de zenuwen. Ben je echter bekend met ADHD of PDD-NOS en ben je van plan om lecithinesupplementen te gaan slikken, overleg dit dan eerst met je behandelend arts.

Ontgiftende werking van lecithine

Ons lichaam probeert giftige stoffen af te voeren met behulp van onze nieren, lever en lymfestelsel. Het heeft een gunstig effect op ons lymfestelsel en kan op die manier helpen om giftige stoffen makkelijker uit het lichaam af te voeren.
Het is te koop in de volgende verschillende vormen:

Ben je van plan om een supplement met het product te kopen kies dan altijd voor een goed en bekend merk. Het klinkt waarschijnlijk een beetje cliché, maar de bekende (en meestal iets duurdere) merken hebben veel te verliezen als een product slecht in het nieuws komt. Dat betekent dat alle supplementen streng worden gecontroleerd op de zuiverheid en de herkomst van de stoffen en op de totale verhoudingen. Een goed product koop je dan ook in een gespecialiseerde winkel, drogisterij of apotheek.

Poeder

De poedervorm is in het bijzonder geschikt om te gebruiken voor oudere mensen die moeten aansterken of die een te hoog cholesterol hebben. Dagelijks een eetlepel lecithinepoeder mengen in beetje vla is dan voldoende. Bekijk echter altijd goed de verpakking en de gebruiksaanwijzing. Mensen die last hebben van een soja-allergie kunnen het beste een product kiezen dat is gemaakt van zonnebloempitten.

Granulaat

Deze korreltjes zijn heel makkelijk in gebruik. Een eetlepel granulaat mengen in een shake of toetje is heel gemakkelijk. Tevens kunnen deze korreltjes worden gebruikt in de dagelijks keuken om producten zoals sauzen te binden.

lecithine poeder

Tabletten
Een tablet bestaat meestal uit een combinatie met andere stoffen die elkaar werking versterken. Een tablet is hard en samengeperst en kan glad zijn aan de buitenkant. Dit maakt het innemen makkelijker.

Capsules

De capsules bevatten een vaste dosering die na het innemen gemakkelijk in de maag uiteenvalt om te worden opgenomen. Op de verpakking staat hoeveel capsules er per dag mogen worden ingenomen. Het is belangrijk om deze hoeveelheid niet te overschrijden.

Softgels

De inhoud van een softgel is vloeibaar. Lecithinesoftgels bevatten vaak ook andere vloeibare vetten zoals de antioxidant vitamine E. Deze combinatie zorgt voor gemakkelijk in te nemen zachte capsules die ook wel softgels worden genoemd.

Om het gewicht te verlagen wordt inname van het supplement meestal aanbevolen in combinatie met appelazijn, kelp en vitamine B6. Deze combinatie zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt ondersteund tijdens de periode waarop er met behulp van voeding en beweging wordt gewerkt aan het verminderen van het lichaamsgewicht. Het gebruik van een lecithinesupplement zorgt er dan voor dat met name opgeslagen buikvet makkelijker wordt omgezet naar energie.

De drie beste lecithinesupplementen

Nextgen Science Lecithin

De samenstelling van dit aminozuren product is geproduceerd volgens HACCP normen en wetenschappelijk onderbouwd. Dit product is gemakkelijk in te nemen en geschikt voor jong tot oud. Nextgen Science Lecithin wordt veel gebruikt door sporters en studenten die veel en intensief met hun studie bezig zijn.

Lecithine

Lecithine is een vet die in elke cel van ons lichaam terug te vinden is. Het is onder andere belangrijk voor de hersenen, de lever en het hart. Enkele voordelen ervan zijn: het zet lichaamsvetten om in energie verbetert je concentratie en geheugen goed voor de nachtrust goed voor tijdens de...
€29,95

Mattisson HealthStyle Zonnebloem poeder

Een algemeen en zeer goed verkrijgbaar biologisch product dat is gemaakt van zonnebloempitten. De aanbevolen dosering is slechts één eetlepel per dag. Dit product kan gemakkelijk worden toegevoegd aan yoghurt of vla en is speciaal geschikt voor ouderen of mensen die geen capsules of tabletten willen slikken.

Hema softgels

Een voordelige keuze als het gaat om de aanschaf van lecithinesoftgels. Dit product is verrijkt met vitamine E, waardoor het lang houdbaar is en gemakkelijk in te nemen (softgel). De gebruikerservaringen zijn positief, maar de herkomst van het product (soja, zonnebloem of koolzaad) is onduidelijk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.