22jul

Afvallen kan een hele strijd zijn. Soms verlies je wel gewicht maar gaat het veel trager dan je zou willen. Andere keren lijkt er geen grammetje af te gaan. Dat is erg frustrerend. Gelukkig hoef je de hoop niet op te geven, want we geven je 10 tips die je gegarandeerd zullen helpen met snel afvallen! Ben je getriggered? Check dan zeker ook onze pagina “Afvallen in een week tijd”, waar we nog wel wat extra tips om snel af te vallen geven.

tips om snel af te vallenTip 1: Vermijd stress

Als je gewicht wilt verliezen dan zal je er eerst voor moeten zorgen dat je je stressniveau vermindert. Want als je stress hebt, maakt je lichaam cortisol aan. Wanneer je cortisolniveau te hoog is, zal vet zich in de zone van je buik opslaan en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Bij stress zal ook je bloedsuikerspiegel stijgen waardoor afvallen nog moeilijker wordt. Vermijd dit door tijdig rust voor jezelf te nemen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn een aantal methodes die je daarbij kunnen helpen, zoals mediatie, luisteren naar muziek, je terugtrekken in de natuur, enzovoort. Hoe je het best je stressniveau verlaagt is persoonlijk. Daarom is het handig om verschillende methodes uit te proberen.

Tip 2: Pas je voeding aan

Deze tip had je waarschijnlijk al zien aankomen, maar dit is echt dé manier om het beste af te vallen. Vaak gaan mensen minder eten, waardoor ze spiermassa verliezen in plaats van vet. Je zal dan de indruk krijgen dat je snel afvalt, maar in werkelijkheid zorgt het verlies van spiermassa er juist voor dat je minder snel zal afvallen. Welke voeding kan je dan het best eten?

Het is heus niet nodig om enkel fruit en groenten te eten. Je lichaam heeft ook gezonde vetten nodig. Het is eigenlijk vooral van belang dat je je gebruik van koolhydraten mindert en dat je meer eiwitten eet. Vooral snelle koolhydraten zijn slecht voor je, deze vind je in cake, taart, koekjes, pasta en brood dat niet volkoren is. Daarnaast is het een goed idee om meer eiwitten te eten. Eiwitten helpen om spiermassa op te bouwen en spiermassa helpt bij het verbranden van vet. Bovendien zorgen eiwitten ervoor dat je minder snel honger hebt. Goede bronnen van eiwitten zijn:

  • Tofu
  • Vis
  • Peulvruchten
  • Eieren
  • Gevogelte

Tip 3: Neem je tijd om te eten

Snel afvallen kan alleen als je de tijd neemt. Als je traag eet dan zal sneller een vol gevoel hebben, waardoor je uiteindelijk minder eet. Dat komt omdat de hormonen die ervoor zorgen dat je geen honger meer hebt, 20 minuten de tijd nodig hebben om je hersenen te bereiken. Dat wil zeggen dat het 20 minuten duurt voordat je lichaam weet dat je genoeg gegeten hebt.

Uit een Chinees onderzoek is zelfs gebleken dat wie 40 keer op zijn voedsel kauwde gemiddeld 12% minder voedsel at, dan wie maar 15 keer kauwde. Kauwen is dus de boodschap!

gezond ontbijt afvallenTip 4: Begin de dag met een stevig ontbijt

De meeste mensen durven het ontbijt weleens overslaan, maar het is niet voor niets dat dit de belangrijkste maaltijd van de dag wordt genoemd. Zeker als je wilt afvallen mag je het ontbijt niet overslaan. Pas wel op, want als je brood of muesli gaat eten, dan zal dit je niet veel vooruit helpen. ’s Ochtends kan je eigenlijk het best eiwitten eten. Hierdoor zal je minder snel honger hebben en is de kans kleiner dat je tussendoor ongezond gaat snacken. Deze maaltijden zijn goed om je ochtend mee te starten:

  • Omelet
  • Bacon en bonen
  • Tonijnsalade en volkorenbrood
  • Quinoa met appel en kaneel

Tip 5: Drink voldoende water

Dat water gezond is, dat wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat water hét ideale hulpmiddel is tijdens het afvallen? Door vaak water te drinken zal je minder honger hebben en dat maakt afvallen zoveel makkelijker. Bovendien zal water je lichaam reinigen.

Je mag gerust de hele dag door water drinken, maar de beste periode is vlak voor de maaltijden. Een halve liter water drinken voor het eten, boost het verbranden van calorieën met wel zo’n 40%!

Tip 6: Kies het juiste bord

Dit is misschien op het eerste zicht een wat vreemde tip, maar het is er wel eentje die zeker zal werken. De borden en glazen die jij gebruikt kunnen ervoor zorgen dat je gewicht verliest. Zo kan je bijvoorbeeld het best kleine borden nemen voor je maaltijden. Hierdoor lijken de porties groter en zal je minder eten. Om te drinken gebruik je het best dunne, hoge glazen. Toch als je calorierijke drankjes drinkt, bij water en andere gezonde drank is dit niet nodig.

Snel afvallen doe je niet door ongezond te eten, maar als je het toch eens niet kan laten, dan is het een goed idee om rode borden te gebruiken voor je ongezonde snack. Je hersenen associëren de rode kleur met ‘stoppen’, waardoor je minder snel zal bij scheppen. Nieuwe borden kopen is dus zo gek nog niet!

bewegenTip 7: Beweeg vóór het eten

Als je aan beweging doet voor je eet, dan zal je lichaam minder insuline aanmaken. Insuline zorgt voor de opslag van vet aan de buikstreek. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet teveel stijgt.

Het kan zeker ook geen kwaad om op andere momenten sportsessies in te lassen. Deze zullen je spiermassa vergroten waardoor je meer vet verbrandt in rust. Je hoeft je geen zorgen te maken als je eerst aankomt, want dat is normaal als je spieren ‘kweekt’. Als je van plan bent om te sporten, doe het dan kort maar krachtig. Dat heeft het beste resultaat!

Tip 8: Eet vaker

Snel afvallen doe je niet door jezelf uit te hongeren. Je kan het best snel afvallen als je vaker eet, maar dan wel kleinere porties. Als je te weinig eet komt je lichaam in spaarstand. Als dat het geval is dan verbrandt je lichaam nog nauwelijks calorieën.

In plaats daarvan zal het zijn energie halen uit je spiermassa. De spaarstand moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden anders is snel afvallen onmogelijk! Je kan het best zo’n 6 keer per dag eten, waarvan 3 hoofdmaaltijden en 3 (gezonde) tussendoortjes. Een andere optie is natuurlijk ook minder eten; bijvoorbeeld in de vorm van intermittent fasting!

Tip 9: Ontgift je lichaam

Dit is waarschijnlijk de beste tip voor snel afvallen. Als je je lichaam ontgift, zal je niet alleen veel gezonder zijn, maar zal je ook super snel afvallen! In een week tijd kan je zelfs tot 5 kilo verliezen. Als je wilt detoxen om snel afvallen te bevorderen, moet je er wel rekening mee houden dat je dit maar maximaal één week mag doen. Daarna kan het gevaarlijk zijn, omdat je lichaam ook vetten nodig heeft. Bovendien zal de detox na de eerste week niet zoveel meer uithalen.

Hoe ontgift je je lichaam? Als je je lichaam wilt ontgiften, dan moet je voldoende vocht opnemen. Drink minstens 1,5 liter per dag en wissel af met kruidenthee. Tussendoor mag je vers fruitsap drinken, maar je kan hier best niet mee overdrijven. Sommige detox diëten raden je aan om geen vast voedsel te eten gedurend het ontgiften. Je voedsel zal dan voornamelijk bestaan uit allerlei soepjes. Bij andere detox diëten mag je wel nog volkorenbrood, groenten en fruit eten.

Welk dieet is voor jou dan het best? Het is belangrijk dat je een detox dieet kiest waar jij je zelf goed bij voelt. Snel afvallen zal makkelijker zijn als je je enkel beperkt tot vloeibaar voedsel, maar aan de andere kant ook niet omdat je zoveel honger zal hebben dat de kans groot is dat je gaat zondigen. Dat is zeker iets om rekening mee te houden!

Tip 10: Slaap voldoende

Snel afvallen doe je niet alleen door goed te letten op wat je eet en door te bewegen. Het is minstens even belangrijk dat je op je slaap let. Vermijd wisselende bedtijden en te weinig slaap. Te weinig slaap kan zorgen voor stress en stress zorgt op zijn beurt voor meer buikvet door het stresshormoon cortisol. Daarnaast zorgt te weinig slaap er volgens onderzoek voor dat je meer zin hebt in zoete snacks. Een slaaptekort zou de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je eetlust namelijk activeren.

Wil je snel afvallen? Dan is voldoende slaap dus erg belangrijk. Bovendien kan je je dankzij een goede nachtrust beter concentreren, ben je minder prikkelbaar en ook minder vatbaar voor infecties. Hoeveel je het best per nacht kan slapen is afhankelijk van persoon tot persoon, maar gemiddeld wordt zo’n 7 tot 9 uur slaap aangeraden.

Snel afvallen is makkelijker dan je denkt!

Snel afvallen is dus helemaal niet zo moeilijk. Als je ervoor zorgt dat je tijdig gaat slapen, voldoende water drinkt en je koolhydraten vervangt door eiwitten dan kom je al een heel eind. Deze tips zullen je zeker en vast helpen om je doel te bereiken. Als je daar nog eens een portie motivatie en vastberadenheid aan toevoegt dan zal je zonder twijfel eindelijk je ideale gewicht bereiken!

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.