03jun

Als je niet blij bent met je gewicht dan wil je het liefst zo snel mogelijk enkele kilo’s verliezen. Je hebt niet altijd de tijd en zin om weken en maanden te wachten tot je eindelijk het gewenste resultaat bereikt. In dat geval overweeg je misschien om een crash dieet te volgen, maar is dat wel een goed idee?

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet is een dieet dat erop gericht is om je zo snel mogelijk gewicht te laten verliezen. Bij een crash dieet mag je namelijk slechts tussen de 700 en 1000 calorieën per dag eten. Dat is minder dan de helft die je nodig hebt. Als vrouw heb je gemiddeld zo’n 2000 calorieën nodig of zelfs meer. Dat is ook de reden waarom je met een crash dieet zo snel resultaat kan bereiken.

Tijdens een crash dieet krijgt je lichaam voldoende energie waardoor het zijn energie ergens anders gaat zoeken. Hierdoor neemt vooral je spiermassa af. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen vet zal verbranden, maar in verhouding met een langdurig dieet zal dit veel minder zijn. Het gewicht dat je verliest is vooral vocht en spiermassa. Hoewel crash diëten vaak niet aangeraden worden, zijn ze nog steeds razend populair. Tegenwoordig zijn er zelfs teveel crash diëten om op te noemen.

Crash dieet: De ideale oplossing voor een snel resultaat

Weegschaal gewichtNiet iedereen is even positief over crash diëten, maar kan je ze daarom beter vermijden? Het hangt er een beetje vanaf welk resultaat je wilt bereiken. Een crash dieet is niet slecht, maar het is wel belangrijk dat je beseft dat dit geen langdurige oplossing is. Een crashdieet is een goede oplossing als je in enkele dagen of weken tijd gewicht moet verliezen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om op reis te gaan, als je gaat trouwen of als je binnenkort naar een belangrijk feestje moet.

Het dieet kan je dan helpen om eindelijk in die prachtige jurk te geraken. Het risico is echter groot dat je enkele weken na het dieet de kilo’s terug bent bijgekomen, waardoor je de moed verliest. Als je van plan bent om toch een crash dieet te volgen, dan is het belangrijk dat je dit niet te lang doet en dat je eventueel wat extra vitaminnen en mineralen inneemt. Na het crash dieet kan je het best ook je eetgewoonten aanpassen.

Niet de beste keuze voor een langdurig resultaat

Een crash dieet is dus niet de beste keuze voor een langdurig resultaat, maar hoe komt dat? Als je een crash dieet volgt, zal je je calorie inname beperken. Wat je aan het doen bent is jezelf uithongeren. Als je dit te lang doet, zal je lichaam uitgeput geraken, waardoor het nadien zichzelf probeert te herstellen.

Het verbrandt spiermassa, om zijn energie te krijgen en verminderde spiermassa zorgt voor een tragere vetverbranding. Daarom dat je sneller aankomt wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten. Bovendien is een crash dieet ongezond. Je krijgt niet voldoende voedingsstoffen binnen, waardoor je sneller prikkelbaar en ziek kan worden. Dat is ook de reden waarom je nooit te lang een crash dieet mag volgen.

Welke crashdiëten zijn er?

Als je toch graag een crash dieet wilt volgen, dan zal je kunnen kiezen uit talloze opties. We geven je een overzicht van de meest bekende crash diëten:

Het yoghurt dieet

Bij het yoghurt dieet is het de bedoeling dat je alleen maar magere yoghurt eet zonder toevoegingen. Omdat yoghurt een bron van eiwitten is krijg je een verzadigd gevoel, maar kom je toch niet bij. Dit dieet is echter heel eenzijdig en mist heel wat voedingsstoffen.

Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet was oorspronkelijk ontworpen voor patiënten die dringend moesten vermageren voor hun operatie. In dit dieet eet je voornamelijk grapefruit, geroosterde boterhammen en eieren. Opmerkelijk aan dit dieet is dat het aantal calorieën dat je per dag mag eten heel erg beperkt is.

Het soepdieet

Ook het soepdieet is in het leven gebracht om mensen met medische aandoeningen sneller te laten vermageren. Bij dit dieet is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk soep eet. Daarnaast mag je sommige dagen ook mager vlees, groenten en/of fruit eten.

Gezonde levensstijl als alternatief

Het beste alternatief voor een crash dieet? Geen dieet! Als je gezond wilt afvallen met een blijvend resultaat, dan is het beter om je voedingsgewoonten en levensstijl aan te passen. Hieronder vind je alvast enkele handige tips!

Vermijd suikers

Veel mensen hebben te kampen met een suikerverslaving. Koekjes, chocolade, snoep, ze kunnen er niet genoeg van krijgen. Dat is ergens ook logisch, want ze smaken zo heerlijk zoet! Jammer genoeg is deze suikerrijke voeding erg slecht voor onze gezondheid. Als jij ook zo’n zoetekauw bent en graag wat kilo’s wilt verliezen dan is het toch écht belangrijk dat je geraffineerde suikers vermijdt. Deze vind je terug in:

 • Koekjes
 • Taart
 • Chocolade (witte en bruine)
 • Chocopasta
 • Frisdrank
 • Karamel
 • Alcohol

Snelle koolhydraten verhogen je bloedsuikerspiegel!

Het is niet alleen belangrijk om suikerrijke voeding te vermijden, maar ook snelle koolhydraten. Deze zorgen er namelijk ook voor dat je bloedsuikerspiegel pijl omhoog gaat. Trage koolhydraten kunnen dan weer wel. Snelle koolhydraten vind je terug in:

 • Brood (niet volkoren)
 • Pasta (niet volkoren)
 • Aardappelen

Verse groentenEet meer onbewerkt voedsel

Het beste wat je kan eten als je gewicht wilt verliezen is groenten en fruit. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen. Bovendien bevatten ze meestal nauwelijks calorieën. Al hangt dit wel een beetje af van de soort. De beste groenten en fruit die je kan eten zijn groenten en fruit met negatieve calorieën. Hoewel er onenigheid is over het feit dat je er daadwerkelijk gewicht mee zou kunnen verliezen, zal je er sowieso niet van verdikken en zijn ze heel erg gezond. Voeding met negatieve calorieën zijn:

 • Ananas
 • Frambozen
 • Pruimen
 • Appels
 • Bosbesjes
 • Andijvie
 • Grapefruit
 • Papaja
 • Mandarijnen
 • Bloemkool
 • Aubergines
 • Bleekselderij
 • Sperziebonen
 • Sla
 • Radijs
 • Broccoli
 • Tomaten
 • Courgette
 • Groene kool

Eiwitten kunnen je helpen

Soms wordt er gedacht dat je bij een dieet eiwitten moet vermijden. Niets is minder waar! Eiwitten zijn erg gezond en zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent. Eiwitten voorkomen bovendien dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt én ze zijn een belangrijke bouwstof voor je spieren. Spiermassa opbouwen is belangrijk want het helpt je met het verbranden van vet. Goede bronnen van eiwitten zijn:

 • Gevogelte
 • Tofu
 • Vis
 • Eieren
 • Noten en zaden

Hoe zit het met sporten?

Als je gewicht wilt afvallen dan is het natuurlijk wel aangeraden om te gaan sporten. Dat wil zeker niet zeggen dat je elke dag een marathon moet lopen. Een beetje beweging zal je al veel vooruit helpen. Welke sport moet je dan kiezen? Het is vooral belangrijk dat je kiest voor een sport die je makkelijk vol kan houden. Probeer een aantal dingen uit en kies voor iets dat je prettig vindt. Zo is de kans op een positief resultaat ook groter.

Daarnaast is het aangeraden om beter kort, maar krachtig te sporten tijdens een sessie. Krachttraining is beter dan cardio. Je verbruikt veel minder energie bij het rennen op de loopband dan als dat je werkt met gewichten. Als je aan krachttraining doet zal je sneller spiermassa opbouwen en na enige tijd neemt je spiermassa toe waardoor je meer vet verbrandt. Vrouwen hoeven niet bang te zijn dat ze eruit gaan zien als een bodybuilder, want dat zal echt niet snel gebeuren. Krachtraining voor vrouwen zorgt er juist voor dat al je mooie vormen benadrukt worden en dat je makkelijker vet verbrandt. Doen dus!

SlapenSlaap is belangrijker dan je denkt

Als je gewicht wilt verliezen dan is het niet alleen belangrijk dat je je eetgewoonte aanpakt, maar ook dat je voldoende slaapt. Als je denkt dat slaap geen invloed heeft op je gewichtsverlies, dan denk je helemaal verkeerd. Als je te weinig slaapt, dan is de kans op stress groter en wanneer je stress hebt maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het opslaan van vet.

Bovendien krijgen mensen die te lang opblijven meer trek in zoete snacks en kunnen ze de verleiding minder weerstaan. Daardoor is er een nog grotere kans dat je gewicht gaat bijkomen. Als je te weinig slaapt zal je ook geen energie en zin meer hebben om nog te sporten. Zorg er daarom voor dat je toch minstens tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt, want je slaap is heilig tijdens het afvallen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.