02jan

MSM staat voor ‘methylsulfonylmethane’. De organische zwavelverbinding MSM wordt van nature aangetroffen in planten, dieren en mensen. Dit voedingssupplement wordt steeds populairder, doordat het antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Zo wordt het onder andere gebruikt als pijnstiller en ter ondersteuning bij (sport)blessures, spierpijn en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals artrose en artritis. Ook zijn er mensen die zweren bij een MSM supplement als veganistisch alternatief op een collageensupplement. Wil je MSM kopen? In deze gids bespreken we de MSM werking, de top 3 supplementen en de voor- en nadelen van MSM.

Hoe werkt MSM?

MSM is een natuurlijke bron van zwavel dat voorkomt in je lichaam. Het is een zeer belangrijk maar vaak onderschat mineraal. Je lichaam heeft dit mineraal dagelijks nodig in grote hoeveelheden, samen met andere macromineralen waaronder calcium, magnesium, natrium, kalium en fosfor. De belangrijkste functie van methylsulfonylmethane is dat het de doorlaatbaarheid van de cellen bevordert. Daarnaast werkt MSM functioneel voor de aanmaak van aminozuren, rode bloedcellen en insuline. Het ondersteunt bij de vorming van keratine en collageen, waardoor het gebruik van MSM-supplementen positieve gevolgen kan hebben voor je haar en huid. Ook vormt methylsulfonylmethane een essentieel bestanddeel van het bindweefsel, de gewrichten en nagels en is het een belangrijk bindmiddel voor de eiwitten in pezen, gewrichten en kraakbeen.

Bij verhitting gaat zwavel verloren, waardoor veel mensen hier te weinig van binnenkrijgen via de voeding. Naarmate je ouder wordt, wordt het steeds belangrijker om de hoeveelheid zwavel in je lichaam op peil te houden. Een supplement kan in dit geval een uitstekende oplossing vormen. Poeder wordt goed en snel opgenomen door je lichaam en werkt goed in combinatie met onder andere vitamine C, magnesium, hennep poeder, maca en tarwegras. Over het algemeen neem je het poeder het beste in op een nuchtere maag. Het heeft een licht bittere smaak, wat veel mensen als niet storend beschrijven. Daarnaast kun je kiezen voor capsules. Over het algemeen zijn deze geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Waar komt MSM in voor?

msm voordelen

Zwavel komt voor in bijna alle voedingsmiddelen, maar zeker in voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan melk, kaas, eieren, vis en pinda’s. Daarnaast bevatten knoflook, mosterd, broccoli, gedroogd fruit, kool, wijn en uien grote hoeveelheden zwavel. Je kunt in principe de benodigde hoeveelheid uit je voeding halen, maar het blijkt dat dit voor veel mensen niet te doen is. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo is zwavel extreem vluchtig en erg gevoelig voor kou en warmte. Wanneer je jouw eten kookt of in de koelkast bewaart kan er dus veel zwavel verloren gaan. Doordat in de landbouw steeds vaker kunstmest wordt gebruikt in plaats van mest, maar ook door de zware verwerking van voedsel door verwarming en koeling, is voedsel nu veel lager in zwavel dan vroeger. Het kan dus verstandig zijn om een supplement te gebruiken zodat het zwavelpeil in je lichaam op orde blijft. Wij hebben de 3 beste MSM supplementen hier onder voor je op een rij gezet.

Waar MSN (methylsulfonylmethane) kopen

Nextgen Science

Nextgen Science staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit van de voedingssupplementen. Deze hebben een hoge biologische beschikbaarheid, wat wil zeggen dat de werkende bestanddelen snel worden opgenomen door het lichaam. Het MSM poeder verbetert de huidelasticiteit, beschermt de organen en helpt bij de creatie van spiermassa. Hierdoor is dit voedingssupplement breed toepasbaar. Het is onder andere populair onder vrouwen die hun lichaam een handje willen helpen om een jeugdige uitstraling te behouden. Ook sporters maken vaak gebruik van dit voedingssupplement aangezien het spierpijn kan verminderen en de kans op blessures verkleint. Wat praktisch is aan een poeder, is dat je de dosis gemakkelijk zelf op- of af kunt bouwen.

Nextgen Science biedt wetenschappelijk onderbouwde supplementen aan die bestaan uit premium ingrediënten. De supplementen worden getest door een onafhankelijk laboratorium en uitgebreid getest op verboden stoffen. Daarnaast levert Nextgen Science ook bij elk product een ISO certificaat wat de kwaliteit garandeert. In vergelijking met andere sport supplementen is de kwaliteit superieur. De voordelen van Nextgen Science supplementen zijn:

 • Zuivere bron van organische MSM
 • Hoge kwaliteit gegarandeerd door ISO certificaat
 • Getest door een onafhankelijk laboratorium
 • Breed toepasbaar

MSM (Methylsulfonylmethaan)

MSM is een water oplosbare stof die in de natuur voorkomt bij onder andere planten en dieren. De organische vorm van zwavel zorgt voor een optimale bloedsuikerspiegel, is goed voor je spieren en gewrichten en werkt goed tegen allergieën.
€24,95

GloryFeel MSM-supplement

Het MSM-supplement van GloryFeel is zeer populair onder vegetariërs en veganisten. Niet ieder MSM-supplement is namelijk vrij van dierlijke bestanddelen. Dit voedingssupplement van GloryFeel is 100% veganistisch en hierdoor compleet geschikt voor vegetariërs en veganisten. In plaats van een poeder heeft dit supplement de vorm van capsules met een veganistisch cellulose-omhulsel. Ook GloryFeel zorgt voor een strenge controle en voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Het product is gefabriceerd in Duitsland en een verpakking bevat 365 capsules. Je neemt er twee per dag in, dus met één verpakking kun je een halfjaar vooruit.

Wanneer je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt is een optimale aanvoer van organische zwavel gegarandeerd. Ook is het mogelijk om de hoeveelheid langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met slechts de helft van de aanbevolen dosis en verhoog deze na een paar dagen. Dit is de beste manier om te zien welke effecten MSM op jouw lichaam heeft. De voordelen van GloryFeel supplementen zijn:

 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Makkelijk te doseren
 • Grote verpakking, genoeg voor 6 maanden

Nature Love

Dit voedingssupplement bevat de hoogst mogelijke dosis methylsulfonylmethane. Dit wordt gecombineerd met natuurlijke vitamine C gewonnen uit acerola-extract. Ook dit supplement wordt ingenomen als capsule en iedere verpakking is goed voor 6 maanden gebruik. De toevoeging van vitamine C zorgt voor een optimale kraakbeen- en botfunctie en draagt bij aan de vorming van collageen. Daarnaast is het supplement vrij van ongewenste toevoegingen en is deze geschikt voor veganisten en vegetariërs. Net als de andere supplementen test Nature Love de producten in een onafhankelijk laboratorium.

De voordelen van dit MSM-supplement zijn:

 • Hoge dosering methylsulfonylmethane
 • Verreikt met vitamine C
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • MSM voordelen

De organische zwavelverbinding methylsulfonylmethaan komt voor bij dieren, planten en mensen. Het lichaamseigen MSM is een bouwstof van het structurele eiwit collageen, dat een belangrijk onderdeel is van talrijke lichaamsstructuren. Zwavel wordt in hoge concentraties aangetroffen in het steun- en bindweefsel, in het kraakbeen, in de botten, in de gewrichten, in de pezen en in de huid, het haar, de slijmvliezen en de nagels. Doordat het een lichaamseigen bestanddeel is, wordt het niet alleen makkelijk opgenomen maar kent het ook een groot aantal voordelen. De belangrijkste functionaliteiten van een MSM-supplement zijn:

 • Het versterkt de werking van andere vitaminen en mineralen
 • Het zorgt voor minder ontstekingsreacties, zoals bij spierpijn of auto-immuunziekten
 • Het vermindert pijn
 • Het is goed voor je huid, spieren en gewrichten
 • Het ontgift je lichaam
 • Het draagt bij aan de groei van je nagels en haar
 • Het werkt ondersteunend bij allergieën

MSM nadelen

Doordat MSM ontgiftend werkt, kan het leiden tot pukkels en onzuiverheden op de huid. Alle toxines worden namelijk via de huid uit je lichaam gedreven. Hierdoor kan je huid tijdelijk onrustiger worden dan eerst. Dit is gelukkig geen blijvend effect maar iets waar je even doorheen moet. Wanneer alle toxines je lichaam verlaten hebben kan je huid weer herstellen. Om te voorkomen dat je hier last van krijgt, kan het verstandig zijn om de hoeveelheid MSM langzaam op te bouwen.

Ook kan het zijn dat je last krijgt van digestieve klachten wanneer je begint met MSM. Dit komt ook sneller voor bij een hogere dosering. Daarnaast kun je deze klachten voorkomen door het supplement in te nemen met probiotica zoals kefir of magere biologische yoghurt. Voordat je een nieuw middel probeert is het altijd verstandig om te overleggen met je huisarts, ook wanneer het gaat om een natuurlijk voedingssupplement.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.