07jan

De stof collageen kennen de meeste mensen wel. We denken dan vaak aan een huidverzorgend product. Collageen poeder dat is toegevoegd aan crèmes en serums kan ervoor zorgen dat met name de gezichtshuid gladder en steviger wordt. Het aangebrachte collageen vult dan het collageen dat in de huid aanwezig is aan en pept de huid als het ware een beetje op. Collageen komt echter niet alleen in de huid voor, maar is ook aanwezig in ons bindweefsel, kraakbeen, bloedvaten en andere weefsels. De stof collageen is in feite een plakkerige vorm van eiwit dat ook door het lichaam kan worden gebruikt om de huid te verjongen, huidbeschadigingen snel te repareren en/of een genezingsproces in gang te zetten. Deze vorm van eiwit is dus erg belangrijk voor ons lichaam en zorgt naast elasticiteit ook voor stevigheid daar waar dat nodig is.

Collageen supplementen innemen

Tot de leeftijd van een jaar of vijfentwintig hebben wij genoeg collageen in ons lichaam om de huid strak en glanzend te houden. Als je deze leeftijd echter voorbij bent zul je merken dat de gezichtshuid er sneller vermoeid uitziet en dat de eerste rimpeltjes zich beginnen te vormen. Natuurlijk is dit helemaal niet erg, maar het innemen van collageen kan dit proces wel vertragen en ervoor zorgen dat huid en haar er goed blijft uitzien. Er zijn verschillende soorten collageen poeder die door ons kunnen worden ingenomen om ons lichaam te versterken en de lijmvormende eiwitten aan te vullen. Collageen kan niet worden gemaakt van synthetische stoffen en is daarom altijd van natuurlijke oorsprong en in de meeste gevallen zelfs van dierlijke oorsprong. Plantencollageen verschilt eigenlijk veel te veel met het menselijke collageen om een goede bijdrage te kunnen leveren. Daarom vinden we plantencollageen alleen in crèmes en crèmespoeling als ingrediënt om huid en haar goed te beschermen. Plantencollageen in collageen poeders of pillen komt niet voor.

Waar wordt collageen van gemaakt

Collageen poeder wordt gemaakt producten die overblijven na de slacht van een dier zoals een rund, varken, kip of vis. De pezen, botten en huiden van deze dieren zijn in het bijzonder geschikt voor het maken van collageen poeder of gelatine. Rundercollageen en viscollageen zijn het beste geschikt om te gebruiken als extra aanvulling voor het menselijk lichaam. Deze twee vormen van collageen worden heel gemakkelijk opgenomen zodat het effect snel merkbaar is.collageen voordelen

Wat zijn de voordelen van het innemen van collageen supplementen?

  • Goed herstel na intensieve sporttrainingen
  • Verbetert de spierkracht
  • Meer aanmaak van kraakbeen
  • Minder pijnklachten in en rondom de gewrichten
  • Sterke nagels
  • Stevig en glanzend haar
  • Mooie gladde huid
  • Bevorderd een goede gezondheid van de darmen

Welk collageen poeder is het beste voor sporters?

Collageen poeder is een populair product voor mensen die bewust bezig zijn met intensief sporten en daarbij willen zorgen voor de best mogelijke voeding. Iedere sporter doet zijn uiterste best om een goede conditie op te bouwen en spieren te trainen en sterker te maken. Maar dit lukt alleen als het dieet voldoende goede eiwitten bevat die daarbij kunnen helpen. Eén van die goede stoffen is dierlijk collageen poeder en dan met name rundercollageen. Nu zijn er ook collageen poeders met een andere herkomst, maar de werkzaamheid daarvan is over het algemeen anders en zwakker. Nu vind je het misschien lastig worden en vraag je jezelf af; helpt collageen poeder echt om sportprestaties te verbeteren. Het antwoord hierop is ja. Het voordeel van het gebruik van collageen is dat het hiermee niet moeilijk is om een tekort aan te vullen of je lichaam en dan met name je spieren een oppepper te geven. Runder collageen poeder kan gemakkelijk worden verwerkt in een vruchtensmoothie zodat het collageen innemen bijna vanzelf gaat. Neem collageen echter niet tegelijk in met een zuivelproduct zoals yoghurt of vla. Dit gaat een goede opname van de werkzame stoffen tegen. Viscollageen is een prima tweede keuze voor gebruik bij intensief sporten.

Viscollageen voor een mooie huid

Viscollageen wordt vaak gecombineerd met hyaluronzuur en vitamine C. Ben je op zoek naar collageen poeder of tabletten die de huid van binnenuit ondersteunen, dan kom je al snel uit bij deze combinatie. Een goede keuze want na korte tijd gebruik zul je merken dat je huid zachter en elastischer wordt. Dit komt omdat het collageen in de huid wordt aangevuld en cel veroudering wordt tegengegaan. De huid voelt daardoor niet alleen prettiger aan, maar je ziet er ook nog eens jonger uit. Viscollageen heeft theoretisch gezien dezelfde werking als rundercollageen. Toch kunnen we lezen in collageen supplementen ervaringen dat rundercollageen vaker de veroorzaker lijkt van een onrustige huid. Viscollageen daarentegen laat de huid tot rust komen en heeft een positieve invloed op huid, haar en nagels. De mogelijke oorzaak voor dit verschil zou te maken kunnen hebben met het gegeven dat viscollageen peptiden kleiner zijn en daarom beter en sneller door het lichaam worden opgenomen dan rundercollageen peptiden.

De beste collageen tabletten

Collageen poeder wordt niet alleen los verkocht in een blik of een licht- en luchtdichte zak, maar ook verwerkt in tabletten en capsules. Veel mensen vinden dit prettig. Geen geknoei met poeder en een maatschepje maar gewoon een of twee tabletten bij de maaltijd. De tabletten zijn altijd geconcentreerd en bevatten naast het collageen ook altijd vitamine C voor een goede opname. Veel bekende merken zijn echter begonnen met het produceren van tabletten en capsules die naast collageen poeder en vitamine C ook andere vitamines, mineralen en kruiden bevatten. Deze toevoeging gaat echter vaak ten koste van de hoeveelheid collageen. Ben je op zoek naar een dergelijk product, let dan goed op de samenstelling en overweeg eventueel om er een vitaminepreparaat bij te slikken. Vitamine D is daarbij heel belangrijk. Een vitamine D tekort heeft een negatieve invloed op het collageengehalte in het lichaam.

Collageen, de verschillende types

Voor de leek is het verschil tussen Type 1 , Type 2 en andere types niet eenvoudig uit te leggen. We hebben het dan al snel over ongedenatureerde en gehydrolyseerd. Wat belangrijk is om te weten en te onthouden is dat collageen poeder type 1 het meeste lijkt op het grootste deel van het collageen dat in ons lichaam aanwezig is. We vinden collageen type 1 in onze spieren en bloedvaten en ook in de gewrichtskapsels en het botweefsel. Dit wetende kun je ervan uit gaan dat collageen type 1 altijd een gunstige uitwerking heeft op ons lichaam. Collageen supplementen type 2 worden echter gemaakt van het kippenborstbeen. Collageen poeder van kip is iets anders van samenstelling dan collageen van rund of vis en zou mogelijk een gunstige invloed hebben op de bestrijding van jeugdreuma, reumatoïde artritis en artrose.

Ben je op zoek naar een goed collageen poeder om je sportieve prestaties te verbeteren, kies dan voor collageen type 1 waarvan rundercollageen een prima keuze is.
Ben je op zoek naar collageen tabletten, supplement of capsules om je huid te verbeteren en rimpels te bestrijden, kies dan voor viscollageen type 1. Dit product heeft ook een gunstige invloed op de darmen.

Ben je op zoek naar een goed product met collageen om ontstekingsprocessen zoals reuma en artrose tegen te gaan, kies dan voor een product met kipcollageen type 2.
Wil je gewoon je algehele gezondheid een oppepper geven en denk je dat collageen hierbij kan helpen, kies dan voor een compleet product waarin collageen wordt gecombineerd met vitamines en mineralen.

Welke collageen poeder is het beste, waar moet je op letten?

De houdbaarheid van collageen is belangrijk en wordt voor een deel gegarandeerd door de toevoeging van vitamine C. Deze vitamine is echter ook belangrijk voor de opname van de werkzame stof. Kies dus altijd voor een product waar deze vitamine in zit.
Let goed op de verpakking. Een handige bus met een duidelijke maatschep zorgt ervoor dat je de collageen poeder met plezier pakt en opgebruikt. Foliezakken die niet blijven staan of niet goed afsluitbaar zijn kunnen in het dagelijks gebruik verspilling en irritatie opwekken.
Kies altijd voor collageen poeder van een bekend en gecontroleerd merk. Goede merken zijn o.a. Lucovitaal, Life Extension, AOV, Vitals en Nextgen Science.

collageenDe drie beste collageen poeders

1. Collagen powder van Nextgen Science

Een zuiver en gecontroleerd product dat vooral geschikt is voor sporters die veel vergen van hun lichaam. Producten van Nextgen Science zijn altijd van goede kwaliteit en voorzien van een ISO certificaat.

2. Lucovitaal Collageen Vitaminen & Mineralen Compleet

Een prima product om de algehele gezondheid te ondersteunen. Dit is een populair product en de gebruikers prijzen deze tabletten omdat ze makkelijk in te nemen zijn en huid en haar laten stralen.

3. Life Extension NT2 Collagen

Een goed en zuiver product dat snel wordt opgenomen door de darmen en een gunstige invloed heeft op de gewrichten en bewegingsklachten tegengaat.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.