01jan

Cranberry, wat is dat voor vruchtje?

De cranberry wordt in Nederland ook wel de grote veenbes genoemd. Het is een mooi rood ovaal besje dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt maar ook prima groeit in Nederland, Duitsland en Engeland. Dit kleine, toch wel iets zure besje zit boordevol vitamine C en valt tegenwoordig onder de noemer Superfood. Die laatste term is verantwoordelijk voor de hernieuwde belangstelling voor deze bessen waardoor de verkoop met sprongen omhoog is gegaan. Vers geplukte cranberry’s zijn gewoon eetbaar en daarom bijna in iedere supermarkt te vinden. Maar dat is niet de enige manier waarop een cranberry kan worden gegeten. Een gedroogde cranberry is ook heel smakelijk, maar pure cranberrysap is een tikkeltje zuur. Daarom wordt het sap van cranberry’s vaak gezoet of gemengd met ander (zoet) vruchtensap.

Teelt en oogst van de Cranberry’s

Het verhaal gaat dat er een vat met veenbessen is aangespoeld op Terschelling. Dit zou de reden zijn dat er ook nu nog veel cranberry’s te vinden zijn in de duinen. Of dit echt waar is, is niet meer te achterhalen. Het is echter een feit dat de cranberry’s, ook wel veenbes of lepeltjesheide genoemd tegenwoordig op iets grotere schaal in Nederland wordt geteeld. De biologisch-dynamische cranberryboerderijen zijn in ons land te vinden in Noord-Brabant, Zuidoost-Friesland en Overijssel. In vergelijking met de teelt in Noord- en Zuid-Amerika, Canada en Chili vallen de gehaalde hoeveelheden echter in het niet. In deze landen is meer ruimte, waardoor de teelt veel grootschaliger is. Het oogsten van de cranberry kan op twee verschillende manieren. Droog oogsten met behulp van een plukmachine gebeurt meestal in Nederland. Nat oogsten door het land onder water te laten lopen en de bessen los te maken en te laten drijven is een methode die veel wordt toegepast in Amerika.

Smaakverschil tussen verschillende veenbessen

cranberry voordelen

Wat uiterlijk betreft lijken de Nederlandse, Duitse, Engelse en Amerikaanse cranberry’s erg veel op elkaar. Smaakverschil is er nauwelijks. Ook wat voedingsstoffen betreft is er vrijwel geen verschil. Dat de teelt in Nederland echter op biologisch-dynamische wijze plaatsvindt is echter wel een stukje winst. De cranberryteelt gebeurt biologisch en zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het is positief dat is gebleken dat de teelt van cranberry’s de bodemdaling van het veen tegenhoudt.

De natuurlijke geneeskracht van Cranberry’s

De cranberry’s worden niet voor niets Superfoods genoemd. De bessen zitten boordevol met belangrijke voedingsstoffen die een gunstige werking op ons lichaam hebben.

Een cranberry bevat de volgende vitamines:

 • Vitamine C, goed voor de weerstand
 • Vitamine E, heeft een celbeschermende werking
 • Vitamine B1, regulering energie
 • Vitamine B2, beschermt het zenuwstelsel
 • Vitamine B5, regulering energie en een gezonde huid
 • Vitamine B6, voor een goed immuunsysteem
 • Vitamine B11, helpt bij de aanmaak van bloedcellen
 • Vitamine K, voor een normale bloedstolling

Een cranberry bevat de volgende mineralen:

 • Fosfor, voor botten en tanden
 • IJzer, voor de vorming van rode bloedcellen en een goede weerstand
 • Calcium, voor botten en tanden
 • Kalium, vochtbalans en bloeddruk
 • Koper, goed voor de pigmentatie van huid en haar
 • Magnesium, goed voor de spieren
 • Mangaan, goed voor botweefsel en kraakbeen
 • Zink, hersenfunctie en stofwisseling

Hoe smaakt een cranberry en kun je ze gewoon eten?

De cranberry is een tikkeltje zuur en wordt op verschillende manieren te koop aangeboden:

 • Vers geplukt bij de groenteboer of supermarkt
 • Gedroogd in de supermarkt of in een winkel die noten verkoopt, of op de markt bij de notenkraam
 • Als puur sap te koop bij een gewone of biologische supermarkt
 • Als gemengd sap te koop bij een gewone of biologische supermarkt
 • Als cranberrycompote, te koop bij de gewone of biologische supermarkt
 • Als cranberrysaus, te koop bij een gewone of biologische supermarkt

Omdat de cranberry zo populair is geworden wordt dit vruchtje ook veel gebruikt om recepten te verbeteren. Verwerkt in een saus om te gebruiken bij wild of gevogelte, of verwerkt in recepten voor granola, knapperige koekjes of toetjes met zuivel en ijs.

Het gebruik van cranberry’s in de medische wereld

Het is algemeen bekend dat de medische wereld deze superbesjes heeft ontdekt. Dat betekent ook dat een groot deel van de oogst niet in de winkel terechtkomt maar regelrecht wordt geleverd aan een fabrikant die de bessen klaarmaakt om te worden verwerkt tot cranberry supplementen. Deze supplementen kunnen er op verschillende manier uitzien.

 • Als een cranberry capsule vol met gedroogde cranberry eventueel aangevuld met andere belangrijke stoffen.
 • Als geconcentreerde en samengeperste cranberry pillen die in de maag uiteen vallen.
 • Als kleine cranberry tabletten om makkelijker in te nemen

De grote hoeveelheid vitamine C die in de cranberry pillen aanwezig is maakt ze in het bijzonder geschikt voor het behandelen en voorkomen van blaasontsteking. Niet alleen vrouwen maar ook mannen maken hier dankbaar gebruik van. Het innemen van cranberry supplementen kort voor het slapen zorgt ervoor dat de urine zuur wordt waardoor bacteriën veel minder kans krijgen. De grote hoeveelheid vitamine C verhoogt de weerstand en helpt het lichaam om de blaasontsteking te bestrijden. Een beginnende blaasontsteking is door het innemen van cranberry pillen goed te behandelen. Bestaat de blaasontsteking echter al langer, of is er sprake van een hardnekkige bacterie, dan is een antibioticakuur in meeste gevallen nog wel nodig. Voor het voorkomen van blaasontsteking zijn cranberry pillen echter een prima eerste keuze.

 • Cranberry supplementen helpen niet alleen bij blaasontsteking

Omdat cranberry pillen zo vol zitten met belangrijke vitamines en mineralen zijn ze prima geschikt voor het bestrijden en behandelen van allerlei lichamelijke kwalen en kwaaltjes.
Goed voor je maag. Medisch onderzoek heeft bewezen dat het regelmatig innemen van cranberry pillen kan helpen om een maagzweer te voorkomen. Het zuur van de cranberry helpt de maagwand gezond te houden en voorkomt op deze manier de hechting van de Helicobacter pylori bacterie.

 • Het beschermen van hart- en bloedvaten

De inname van cranberry pillen verhoogt het goede cholesterol waardoor bloedvaten makkelijker kunnen ontspannen en het ontstaan van plaque wordt voorkomen.

 • Bescherming tegen kanker

Vitamine C en antioxidanten staan bekend om hun preventieve en cel beschermende werking.

Cranberry pillen kopen zonder recept

Omdat cranberry supplementen vallen onder de natuurlijke producten die weinig of zelfs geen enkel risico opleveren voor de gebruiker als ze normaal worden gebruikt zijn ze algemeen te koop. Je kunt cranberry pillen dus vinden bij de apotheek, op het schap in de drogisterij of zelfs in de supermarkt bij de supplementen. Soms bevatten de pillen extra stoffen die kunnen helpen de cranberry werking te verbeteren om zo een lichamelijke kwaal te voorkomen of te behandelen. Zo bevatten cranberry pillen die worden gebruikt tegen blaasontsteking vaak D-mannose, Ellirose, Acerola Kers of Berendruif. Dit is geen enkel probleem aangezien deze stoffen worden gebruikt om de werking te verbeteren.

Cranberry pillen kopen, waar moet je op letten

Ben je van plan om cranberry pillen te kopen om een lichamelijke kwaal zoals blaasontsteking of maagproblemen te behandelen, ga dan niet naar de supermarkt. Koop cranberry pillen bij een drogisterij of apotheek en vraag om advies. De sterkte ofwel de inhoud van de werkzame stof kan aanzienlijk verschillen per product. De prijs en de werking is hiervan afhankelijk. Goedkoop kan op zo’n manier al snel een miskoop of zelfs een dure koop zijn. Kies altijd voor een goed en vertrouwd merk zodat je zeker weet dat het innemen van de cranberry pillen voordelen biedt. Het is ook belangrijk dat de cranberry pillen op een professionele wijze zijn samengesteld en gefabriceerd. Heeft de apotheker of drogisterij de cranberry pillen niet op voorraad, bestel ze dan gewoon. Over het algemeen kun je ze binnen enkele dagen afhalen, of thuis laten leveren.

Top 3 cranberry pillen

De vertrouwde en bekende merken die cranberry pillen maken zijn over het algemeen erg goed. De teelt wordt gecontroleerd en de productie van de capsules en pillen vindt altijd op een gecontroleerde en hygiënische manier plaats.

Cranberry extract van Nextgen Science

Nextgen Science selecteert de ingrediënten voor haar producten zorgvuldig en neemt alleen genoegen met de beste kwaliteit. Ben je op zoek naar een goed product, kies dan voor het Cranberry extract van Nextgen Science dat altijd wordt geleverd met een ISO certificaat. Dit merk verwerkt de gedroogde en gezuiverde bestanddelen van Cranberry in een capsule. Een groot voordeel als je moeite hebt met slikken want nu kun je de capsule eenvoudig openmaken en de inhoud mengen met bijvoorbeeld yoghurt of vla.

Cranberry - Veenbessen supplement - Nextgen Science

Cranberries zitten boordevol vitamines en mineralen. Het helpt het om urineweginfecties bij vrouwen te voorkomen. Veenbessen is ook een krachtige antioxidant.
€34,95

BlaseCare capsules

Dit product is speciaal bedoeld voor het voorkomen van blaasontsteking of het behandelen van een lichte beginnende blaasontsteking. Vrouwen die gevoelig zijn voor de ontwikkeling van blaasontsteking doen er goed aan om dit samengestelde product te gebruiken. Naast Cranberry bevat het ook D-Mannose dat eventuele E-coli bacteriën in de blaas bestrijdt. BlaasCare is een product dat veel wordt gebruikt en waar veel goede ervaringen mee zijn.

Cranberry X-tra van het merk Lucovitaal

Dit is een heel geconcentreerd product dat naast Cranberry ook zwarte peper, guldenroede, berendruif, zure kers en lactobacillus sporogenes bevat. Deze extra stoffen zorgen ervoor dat de cranberry goed wordt opgenomen door het lichaam. Dit product kan worden gebruikt voor de behandeling van blaasontsteking maar wordt veel vaker gebruikt om de algehele gezondheid een flinke oppepper te geven. Ook te koop in een time released variant.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.