30dec

Jicht is een vervelende ontstekingsziekte waar vele mannen en vrouwen door worden getroffen. De oorzaak van deze ziekte kan worden gevonden in het feit dat er sprake is van een te hoge urinezuur spiegel. Hierbij hoop het urinezuur zich op in het lichaam en is het voor het lichaam niet mogelijk om de stofwisseling normaal te laten verlopen. Er ontstaan urinekristallen die zich ophopen op of rondom de gewrichten. Zodra iemand last heeft van deze ziekte, is het belangrijk om een speciaal jichtdieet te volgen waarmee er kan worden gezorgd dat de klachten verminderd worden en zelfs een genezende werking kunnen hebben.

Wat is jicht?

In het beginstadium van de ziekte zal men er nog niet veel van merken. Meestal komen de symptomen pas naar voren wanneer er sprake is van een jichtaanval. Er kunnen dan krampen worden veroorzaakt of sprake zijn van nervositeit, vermoeidheid, slapeloosheid, rillingen of een sterke drang om te plassen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er jichtknobbels te zien zijn of dat men zich misselijk voelt. Als er sprake is van knobbels dan is dit het gevolg van opgehoopte urinezuurkristallen.

jichtdieet

Deze ophopingen vinden plaats onder de huid, dichtbij de gewrichten. De meest voorkomende plaats waar deze knobbels naar boven komen is bij de gewrichten van de tenen en van de vingers. Mensen voelen deze knobbels niet meteen, omdat ze niet pijnlijk zijn. Ze zijn daarentegen wel hinderlijk en daarnaast zien ze er niet mooi uit. Mensen kunnen ervoor kiezen om deze knobbels operatief te laten verwijderen, want ze zullen niet vanzelf verdwijnen. Het is zelfs mogelijk dat de knobbels kunnen blijven groeien of dat er meerdere bij komen. Een jichtaanval komt meestal één keer voor, maar ook kan het zijn dat er meerdere aanvallen zijn die plaatsvinden in meerdere gewrichten.

Andere gezondheidsproblemen en pseudojicht

Wat er soms ook voor kan komen is dat er zo’n grote concentratie aan urinezuur in de urine wordt gevormd dat er zelfs urinaatnierstenen kunnen vormen. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat veel urinezuur in het bloed zal leiden tot jicht. Het kan ook vanzelf weer verdwijnen. De diagnose wordt gemaakt in het ziekenhuis doordat er vocht wordt afgenomen van het ontstoken gewricht.
Jicht hangt ook vaak samen met andere aandoeningen, zoals nieraandoeningen, overgewicht, een hoge bloeddruk en verstoringen in het koolhydraatmetabolisme.

Bij pseudojicht wordt calciumpyrofosfaat afgezet. Dit gaat vervolgens weer gepaard met pijnlijke ontstekingen in de gewrichten, een eigenschap voor de ziekte Artritis. In het geval van pseudojicht zijn meerdere gewrichten aangedaan. Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit type jicht kan worden veroorzaakt. Een voorbeeld hierin is een vergiftiging met zware metalen, zoals cadmium en lood. Daarnaast hebben mensen die te maken hebben met hartfalen ook een verhoogde kans op het krijgen van jicht, en kan jicht zelfs erfelijk overdraagbaar zijn.

frisdrank jichtdieetHet verband tussen frisdrank en jicht

Mensen die dol zijn op suikerhoudende frisdrank hebben een verhoogde kans op het krijgen van jicht. Dit geldt in ieder geval voor mannen, zoals blijkt uit verschillende studies. De mannen uit de tests dronken twee of meer suikerhoudende frisdranken per dag. In de twaalf jaar dat ze werden gevolgd, bleek dat 755 mannen jicht hadden gekregen. Mensen die 5 tot 6 keer suikerhoudende frisdranken drinken, hebben tot 1.5 keer een verhoogd risico. Een andere groep die een verhoogde kans hebben op jicht is de groep mensen die veel appels en sinaasappels eten (fructoserijk fruit) en die veel vruchtensappen drinken.

Het jichtdieet op basis van purinebeperkt eten

Om te begrijpen welke voedingsmiddelen geschikt zijn om te eten innen het jichtdieet en welke voedingsstoffen er juist voor zorgen dat urinezuur wat minder worden gevormd, is het belangrijk om te weten hoe urinezuur precies wordt gevormd. Urinezuur wordt gevormd doordat purine uit de voeding wordt afgebroken.

Urinezuur zal zich vervolgens verbinden met natrium en dit kan vervolgens weer in de gewrichten en in de pezen of zelfs in de nieren. Zodra dit gebeurd, komen de klachten. Mensen dachten vroeger dat iedereen die jicht had, zich moest wagen aan een purinebeperkt dieet. Dat advies is wel veranderd, omdat de opvattingen hierover aangepast zijn. Dit, omdat blijkt dat purine uit voedsel bijna geen invloed heeft op het krijgen van jicht.

Drank in het jichtdieet

Als je naar het dagelijkse inname van purine per dag bekijkt, dan zou je uitkomen op 400 mg. Dit is een waarde dat prima kan worden verwerkt door het lichaam. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je wilt voorkomen dat je jicht krijgt. En natuurlijk is het jichtdieet ook bedoeld voor mensen die het al hebben en die de klachten aanzienlijk willen verminderen. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk dat je voldoende drinkt. Door per dag gemiddeld twee tot drie liter water te drinken, zorg je ervoor dat het urinezuur sneller uit het lichaam zal worden verwijdert. Water kan het beste worden gedronken wanneer je opstaat en voordat je naar bed gaat. Binnen het dieet wordt er uitsluitend water gedronken waarbij eventueel wat druppel citroensap kan worden toegevoegd.

Daarnaast is het drinken van thee ook prima, en ditzelfde geldt voor groentesappen, melkproducten en bouillon. Natuurlijk kan je wel frisdrank drinken als je hier dol op bent. Maar neem dan het liefste light frisdrank waarvan je niet meer dan 1 liter drinkt per dag. Alcohol is ook niet uitgesloten, maar hierbij moet je rekening houden dat je dit niet elke dag drinkt en per keer niet meer dan twee gazen.

Voeding in het jichtdieet

jichtdieet groentenMet betrekking tot voeding, zijn er ook allerlei producten die je beter kunt vermijden of die je juist binnen het jichtdieet moet eten om ervoor te zorgen dat het gehalte aan urinezuur in e lichaam vermindert wordt en je van de jicht weinig klachten overhoudt. Zo kun je het beste een klein beetje vlees per dag eten. Als e 100 tot 125 gram vlees eet, dan is dit beter dan wanneer je meer vlees eet, omdat de kans op het aanmaken van urinezuur dan veel groter is.

Alhoewel vis erg gezond is, zou je dit moeten vermijden wanneer je te maken hebt met jicht. De aanmaak van urinezuur in het lichaam wordt hierdoor bevordert en dat is juist net wat niet de bedoeling is. Dit geldt voor alle soorten vis, maar ook voor zeevruchten (zoals mosselen en garnalen). Als je van de gezonde vetten van vis wilt profiteren, dan is het beter oom gebruik te maken van visoliecapsules die je ervoor in de plaats inneemt. Hierdoor komen de urinezuur bevorderende stoffen niet mee en krijg je alleen de gezonde stoffen van vis mee. Ook met melkproducten dien je wat beperkter mee om te gaan. Drink niet meer dan drie of vier glazen melkproducten per dag en neem met name de magere soorten.

Wat misschien wel het belangrijkste onderdeel is van het jichtdieet is dat je zo weinig mogelijk suiker binnenkrijgt. Dit is vrij lastig, omdat vele gerechten en producten die we dagelijks naar binnen krijgen suiker bevatten. Het betekent niet dat je helemaal geen suiker naar binnen mag krijgen, maar vergeet niet dat suiker juist de aanmaak van urinezuur bevordert en de kans op het krijgen van jicht hierdoor groter is. Daarom is het belangrijk om met suiker te minderen. Ditzelfde geldt ook voor de gelijken aan suiker, zoals bijvoorbeeld honing en fructose. Veel mensen zullen dan geneigd zijn om daarvoor in de plaats te gaan voor zoetstoffen, maar let hierbij heel goed op voor welke zoetstof je kiest. Het beste is om te kiezen voor een natuurlijke zoetstof in plaats van een synthetische zoetstof, omdat deze laatstgenoemde soort kan leiden tot problemen met de gezondheid.

Andere tips voor bij het jichtdieet

Het jichtdieet bestaat dus uit allerlei producten die je kunt eten en andere producten die je beter kunt vermijden. Daarnaast zijn er ook andere tips die je uit kunt proberen om ervoor te zorgen dat het gehalte aan urinezuur in je lichaam vermindert wordt. Zo kun je een aantal ons kersen per dag eten. Voornamelijk bij vrouwen zorgt dit ervoor dat het urinezuur in het lichaam afneemt. Ook het binnenkrijgen van veel vitamine C helpt hier een handje bij. Groene thee heeft vele voordelen voor de gezondheid. Een van de voordelen is dat het een bijdrage levert aan het verlagen van urinezuur in het lichaam.

Jicht is een vervelend probleem dat niet dodelijk is. Het is een lastig probleem waarbij mensen wel op zoek zijn naar de oplossingen hiertegen. Door goed te letten op je voedingspatroon, kun je veel klachten die te maken hebben met jicht al voorkomen of verminderen. Een jichtdieet kan je uitstekend van dienst zijn als je al jicht hebt of wanneer er al sprake is van een overmaat aan urinezuur in je lichaam. Het beste is om elke dag zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je allerlei gezonde stoffen binnenkrijgt. Wat je absoluut niet nodig hebt, is teveel suiker. Door al veel te minderen met de inname van suiker en al helemaal het drinken van frisdrank, kun je ervoor zorgen dat je de kans op jicht aanzienlijk kleiner maakt. Ook een koolhydraatarm dieet kan zeker helpen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.