04jan

Om jezelf in de juiste staat te krijgen om alles uit de workout te halen kun je een preworkout nemen net voor je training. Het kan natuurlijk zijn dat je wat minder energie hebt, een vermoeiende dag hebt gehad of juist net uit bed bent en wel een oppepper kunt gebruiken. Of je je vindt het gewoon een lekker idee om jezelf met een preworkout helemaal klaar te maken en gas te geven. Bovendien krijg je van veel preworkouts een betere pomp na de krachttraining. Wat het precies is, welke voor- en nadelen het biedt en welke soorten er zijn lees je hieronder. Bovendien zetten we de drie beste preworkouts voor je op een rijtje.

Wat is een preworkout?

Een preworkout is simpelweg een manier om je klaar te maken voor de training, het geeft je energie en een mentale boost. Over het algemeen is het een poeder dat je oplost in water of sap. Vrijwel altijd bestaat het uit een combinatie van ingrediënten, waar we hieronder nog verder naar kijken. De meeste varianten bevatten cafeïne, maar omdat niet iedereen dat wil gebruiken komen er ook steeds meer cafeïne vrije varianten op de markt. Voor ieder wat wils dus. Het is daarom belangrijk om te bepalen waarom je een preworkout zou willen nemen en wat je er dan precies uit wil halen. Hierop moet je vervolgens de voor jou beste variant selecteren.
Welke ingrediënten zitten er allemaal in een preworkout?

Preworkouts zijn verkrijgbaar in vele varianten met allemaal andere ingrediënten. De meest voorkomende ingrediënten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

caffeine preworkoutCafeïne

Dit zit in de meeste varianten, waarvan is aangetoont dat het je spierkracht en uithoudingsvermogen tijdens je training verbetert. Je krijgt een boost van cafeïne, dat is bij de meesten wel bekend. Daarnaast verwijden je bloedvaten waardoor er meer bloed naar de spieren stroomt. Het is dus wel zo dat sommigen mensen geen cafeïne willen, of bijvoorbeeld niet in de avond. Dan moet je goed opletten dat dit er niet inzit. Bovendien zitten er nadelen aan cafeïne, waardoor niet iedereen er goed op reageert. Als je dit merkt of weet is het niet aan te raden om een variant met cafeïne te nemen. Wil je toch een boost voor je training? Ga dan voor een pre workout zonder caffeine.

Vitamine B

In veel varianten zitten B-vitaminen, die een belangrijke rol spelen bij je energie en het metabolisme. Een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.
Beta alanine en L- citrulline

Deze stoffen verhogen je energie bij workouts die om uithoudingsvermogen vragen. Daarom zit dit ook vaak in preworkouts verwerkt.

BCAA

BCAA’s zijn de essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Je kunt dit via supplementen binnenkrijgen, vaak wordt dit voor, na en tijdens de training genomen. Het voorkomt spierafbraak, helpt bij spieropbouw en kan bovendien vermoeidheid voorkomen. BCAA’s zijn overigens eiwitten, dus dit draagt ook direct bij aan je eiwitinname.

Creatine

Creatine is het meest onderzochte supplement binnen de fitnesswereld, en geeft je een aantal voordelen zonder dat er nadelen aan zitten. Je bent in staat net één of twee reps meer te doen, waardoor je sneller kracht en spiermassa opbouwt. Ook in preworkouts zit vaak creatine, eigenlijk maakt het overigens niet zo heel veel uit wanneer je creatine inneemt. Zolang je dagelijks 3 tot 5 gram neemt ervaar je de voordelen.

L-glutamine

Ook dit is een van de aminozuren. Je kunt dit uit je voeding halen maar door het extra te nemen weet je zeker dat je er genoeg van binnen krijgt. L-glutamine helpt bij het herstel van je spieren.
Buiten deze stoffen kan er nog meer inzitten, check daarom altijd goed wat je koopt en wat er precies inzit.

Voordelen van een preworkout

Waarom zou je dan precies een preworkout moeten nemen? De energieboost is bewezen, dus dat is al een reden op zich. Dit komt overigens vooral door cafeïne, dus als je liever een dubbele espresso neemt is dat ook mogelijk. Die bevat echter niet de andere stoffen waar je ook baat bij kunt hebben. Bovendien hebben preworkouts ook een mentaal effect. Schepje met water mengen, opdrinken en gas geven. Tot slot hebben studies aangetoond dat het regelmatig nemen van preworkouts tot meer spiermassa en een lager vetpercentage kan leiden.

Nadelen preworkout?

Zitten er dan ook nadelen aan vast, of zijn er bijwerkingen? Ja, zeker voor sommigen kan het zijn dat het niet zo verstandig is om eraan te beginnen. Veel mensen vragen vaak; is pre workout slecht voor je hart? Niet per definitie, maar in sommige gevallen kan dat wel zo zijn. Je hartslag en bloeddruk kunnen tijdelijk worden verhoogd, wat voor de meeste mensen geen probleem is. Als je hier echter al problemen mee hebt is het aan te raden eerst je huisarts te raadplegen. Daarnaast zitten er nadelen aan cafeïne, waarbij we ook willen zeggen dat cafeïne in de avond over het algemeen niet zorgt voor betere nachten. Bij sommige stoffen kun je tintelingen ervaren, maar dit is verder niet gevaarlijk. Tot slot willen we zeggen, neem nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Wanneer kun je het beste preworkout nemen?

De beste tijd om te nemen is, logischerwijs, net voor je training. Een half uur is in de meeste gevallen ideaal. Zo geef je jouw lichaam de tijd om de werkzame stoffen op te nemen. Cafeïne heeft deze tijd niet nodig, want het werkt meteen. De andere stoffen die in de meeste varianten zit hebben echter wel de tijd nodig om door je lichaam opgenomen te worden.

Top 3 Preworkouts

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende preworkouts beschikbaar. Wat is nou de beste? Om jou verder te helpen hebben we de drie, in onze ogen, beste preworkouts voor je op een rijtje gezet.

Preworkout van Nextgen Science

De preworkout van Nextgen Sciene is de nummer 1 op dit gebied. De ingrediënten zijn geselecteerd zodat jij de perfecte boost krijgt voor je training en alles kunt geven. Maar wat de producten van Nextgen Science echt de beste maakt is de combinatie van premium ingrediënten, het feit dat alles door een onafhankelijk lab wordt getest op verboden stoffen en een bijgeleverd ISO certificaat dat je verzekerd van kwaliteit. Dit maakt de supplementen van Nextgen Science superieur ten opzichte van anderen en veilig voor iedereen om te gebruiken. Dit maakt de Nextgen Science de sterkste pre workout die er is, en ook de beste pre workout voor vrouwen!

nextgenscience preworkoutVoordelen

 • Superieure ingrediënten
 • De perfecte boost voor je training
 • Ervaar die pomp tijdens en na je training
 • Onafhankelijk getest op werking en verboden stoffen
 • ISO certificaat bijgeleverd, je bent dus verzekerd van kwaliteit

C4 preworkout booster

De C4 van Cellucor is een nog minder bekende maar zeer krachtige workout booster. Hiermee weet je zeker dat je alles uit je training gaat halen. Bovendien is deze booster heel scherp geprijsd. Dit maakt deze variant uitermate geschikt voor serieuze krachtsporters.

Voordelen

 • Levert bijdrage aan harde, optimale spiermassa
 • Ervaar extreme pomp
 • Zeer goede boost voor je training
 • Meer vet verbranden tijdens je workout
 • Super veel kracht tijdens je training
 • Al tijdens je training krijgt je lichaam de stoffen om optimaal te herstellen
 • Meer uithoudingsvermogen

Rich Piana Kill It

Deze preworkout van Rich Piana is een super bekend supplement en Amerika en voortaan ook in Nederland op de markt te verkrijgen. De prijs ligt wat hoger in vergelijking tot de meeste anderen, maar de reviews zijn heel goed. Je krijgt hiermee een goede boost én superieure pomp tijdens en na je workout. Bovendien zijn de ingrediënten heel goed. Zeer zeker een goede optie om eens te proberen.

Voordelen

 • De beste creatine blend
 • Bevat onder andere vitamine B3, wat vele voordelen biedt
 • 30 doseringen per verpakking
 • In verschillende goede smaken te verkrijgen

Doe je research, bepaal wat jij wil en haal de beste preworkout in huis!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.