03jan

Goede, betrouwbare supplementen zijn van essentieel belang voor wie op een natuurlijke manier spieren wilt opbouwen. Gewone voeding mag dan wel op zich heel wat voedingsstoffen en maconutriënten bevatten, tegenwoordig kiezen steeds meer sporters ervoor om ook supplementen te nemen. Eén van de beste supplementen tegenwoordig zijn BCAA supplementen, een combinatie van aminozuren die ervoor zorgt dat spieren gemakkelijker opgebouwd kunnen worden.

Wil je meer te weten komen over BCAA’s, wat de voordelen en nadelen ervan zijn, hoeveel je er nodig hebt en welke supplementen de beste kwaliteit garanderen? Je vindt het antwoord op al je vragen in onderstaand artikel! Op die manier kan je beter voor jezelf uitmaken of je BCAA supplementen wil nemen – en zo ja, welk!

Wat zijn BCAA’s? Meer over de BCAA werking!

BCAA is een afkorting voor Branch Chain Amino Acids, en heeft betrekking op een verbinding tussen drie belangrijke aminozuren:

  • Leucine
  • Isoleucine
  • Valine

Deze drie aminozuren vormen samen BCAA’s, en die combinatie heeft beuzel tal van voordelen te bieden op het vlak van spieropbouw. Ze komen van nature voor in het lichaam en voeding, maar supplementen bewijzen vaak een goede aanvulling te zijn. Als je op zoek bent naar het beste supplement met BCAA’s, dan is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet wat de voordelen ervan zijn. Hieronder lees je meer!

bcaa fitnessDe voordelen van BCAA’s

BCAA’s hebben en zogenaamde synergetische werking, waarbij de drie aminozuren samen zorgen voor een sterker effect dan de aminozuren in isolatie. De voordelen van BCAA’s verdienen wat meer uitleg – want enkel op basis daarvan kan je beslissen welk supplement voor het beste is!

1. Meer spieropbouw

Eerst en vooral zorgen BCAA’s voor een sterker spieropbouwend effect in het lichaam. De mate waarin het lichaam spiervezels gaat opbouwen, hangt vooral sterk af van de graad van eiwitsynthese. Dit is de samenstelling van eiwitten in het lichaam. Onderzoeken hebben al meermaals aangetoond dat vooral leucine, een van de BCAA’s, de eiwitsynthese verhoogt. Inname van BCAA’s over de lange termijn kan dus zeker bijdragen tot het opbouwen van meer spiermassa!

2. Bescherming tegen spierafbraak

Bovenop het eerste effect zorgen BCAA’s er ook voor dat het lichaam tijdens intensieve training minder van zijn eigen eiwitten gebruikt als energie. BCAA’s kunnen immers als snel beschikbare, kwalitatieve energiebron worden gebruikt. Op die manier voorkomen deze aminozuren dus dat een harde training de spieren zelf afbreekt. En dat vertaalt zich op de lange termijn dan weer in méér spieropbouw!

3. Sneller herstellen van een training

Als gevolg van de eerste twee effecten geven BCAA’s je lichaam ook de kans om sneller te herstellen tussen training. Het herstelvermogen van spiermassa wordt deels bepaald door de hoeveelheid energie die nodig is om trainingen goed uit te voeren. Hoe meer spiermassa en energie wordt gespaard tijdens het trainen, hoe meer energie er over is om aan herstel te doen. BCAA’s helpen je dus om sneller te recupereren van een intensieve training!

4. Langer en beter trainen

Vervolgens hebben BCAA’s ook een rechtstreeks effect op je uithoudingsvermogen en energie tijdens de training. De aminozuren zorgen er immers voor dat het lichaam, zodra de glycogeenreserves op zijn, op vet gaat overschakelen. Glycogeen is een suikerverbinding in het lichaam die wordt aangesproken bij intensieve training. Een BCAA supplement geeft het lichaam daarna de kans om vetten te verbranden, waardoor je langer kunt blijven sporten.

5. Minder spierpijn na de training

Een ander belangrijk effect van BCAA’s is dat ze zorgen voor minder DOMS, of Delayed Onset Muscle Soreness. Dit is de spierpijn die je 24 tot 48 uur na een intensieve training voelt opkomen. DOMS verminderen je spiermobiliteit, je kracht en verhogen het risico op blessures. Hoe sneller je DOMS verdwijnen, hoe sneller je weer met volle kracht en energie kunt sporten. Een BCAA supplement zorgt dat dat herstel sneller plaatsvindt, waardoor je dus sneller weer gewichten kunt heffen!

6. Sneller vet verliezen met BCAA’s

Ten slotte zouden BCAA supplementen helpen bij het verliezen van vet. Dit effect wordt teweeggebracht door de invloed van deze aminozuren op het bloed. Hoe hoger de concentratie BCAA’s in het bloed, hoe meer het lichaam vet gaat verbranden. Meer BCAA’s in het lichaam zijn immers een teken voor het lichaam dat er teveel spiermassa wordt afgebroken. Als reactie daarop wordt er naar vet overgeschakeld. Kortom, BCAA’s nemen is een goede, indirecte methode om meer vet te verbranden!

BCAA’s in voeding

Zoals dat bij elk supplement het geval is, komen de ingrediënten van BCAA’s ook van nature voor in voeding. Tal van voedingsmiddelen bevatten de drie afzonderlijke aminozuren leucine, isoleucine en valine in variërende hoeveelheden en ratio’s. Wil je meer info over BCAA voeding informatie? Lees dan snel verder!

Over het algemeen bevat alle eiwitrijke voeding voldoende aminozuren, waaronder de BCAA’s. Rundvlees, bonen, kikkererwten, noten en andere producten die veel eiwitten bevatten, zijn doorgaans ook een goede bron van BCAA’s. Als je intensief sport en gewichten heft, volstaat dat echter vaak niet om aan je behoefte te voldoen – en dat is één van de in voeding voorkomende BCAA nadelen. In dat geval zijn BCAA supplementen aangeraden.

BCAA voeding wordt daarbij meestal ook minder snel opgenomen, waardoor het een ondermaatse oplossing is voor tijdens het sporten. Dankzij de juiste BCAA supplementen is die opname erg snel en efficiënt. Het gevolg is dat je lichaam de BCAA’s sneller kan gebruiken en het effect ervan dus ook sterker is!

Wanneer BCAA innemen, en hoeveel?

Als je intensief sport en spiermassa wilt bouwen, dan kan een BCAA supplement dus zeker van nut zijn. Nu is er nog de vraag: wanneer moet je een BCAA supplement innemen en hoeveel heb je er precies van nodig? Deze vragen verdienen eveneens een duidelijk antwoord!

BCAA’s hebben het grootste effect op de opbouw van spieren als ze net voor of tijdens de training worden ingenomen. Dit heeft vooral te maken met de opnamesnelheid van de aminozuren, die erg hoog is. Met andere woorden, als je nét voor of tijdens je training aminozuren inneemt, worden die dus ook meteen gebruikt om spierafbraak te voorkomen. Ook geven ze het lichaam dan meteen de kans om op vet over te schakelen als energiebron zodra het glycogeen in je lichaam op is.

De dosis die je nodig hebt, hangt vooral af van je lichaamsgewicht. Doorgaans wordt aangeraden om op basis van een dosis in de vorm van pillen, deze richtlijnen te volgen:

1 pil bevat:

  • 1000 mg leucine
  • 500 mg isoleucine
  • 500 mg valine

De standaard richtlijn is om voor én na de training 3 tot 5 capsules te nemen, afhankelijk van je lichaamsgewicht. Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om de richtlijnen op de verpakking van het supplement te volgen, voor de beste resultaten!

Top 3 BCAA supplementen

Nu duidelijk is wat de voordelen zijn van BCAA supplementen en hoeveel je ervan nodig hebt, is het ook een goed idee dat je op zoek gaat naar de beste BCAA supplementen. Er bestaan tegenwoordig zoveel verschillende mogelijkheden dat het niet altijd gemakkelijk is om het bos door te bomen te zien. In het onderstaande overzicht vind je de top 3 beste BCAA supplementen:

1. Nextgen Science BCAA supplementen

Een van de béste BCAA supplementen die je tegenwoordig kunt vinden, zijn die van Nextgen Science. Deze producent garandeert niet enkel functionele dosissen bij elk supplement, maar verzekert ook een uitstekende kwaliteit. De producten zijn wetenschappelijk onderbouwd en bestaan daarbij uit de beste kwaliteit ingrediënten die er zijn.

Ook worden de supplementen getest in onafhankelijke labo’s, waarbij men ook onderzoekt en verzekert dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Deze grondige onderzoeken en analyse van de supplementen maakt dat de producten een ISO certificaat krijgen, als garantie van hun kwaliteit. Kortom, deze BCAA supplementen zijn een must-have voor elke serieuze sporter!

bcaa nextgenscience2. BCAA powder van XXL Nutrition

Een andere goede optie is BCAA Powder van XXL Nutrition. Dit is één van de betere opties in Nederland, mede dankzij de voordelige prijs en goede kwaliteit. Per dosis bevat een supplement 3600 mg leucine, 1800 isoleucine en 1800 mg valine. Daarbij bevatten deze BCAA supplementen geen smaak- en zoetstoffen. Een leuk voordeel van deze supplementen is dat ze in verschillende smaken verkrijgbaar zijn.

Ook in het geval van XXL Nutrition kan je rekenen op een uitstekende kwaliteit, doordat de supplementen goed zijn getest en onderzocht. Als je op zoek bent naar een goed BCAA supplement dat je voor een aangename prijs kunt kopen, dan is dit zeker een goede kandidaat.

3. BCAA Powder van Bodylab

Ten slotte is er ook het BCAA supplement van BodyLab, een vooraanstaand merk en verdeler van sportsupplementen. De goede samenstelling, lekkere smaakjes en voordelige prijs maken ook dit supplement een interessante kandidaat. Het poeder is pure BCAA en bevat evenmin smaak- en kleurstoffen. Het gevolg is dat het supplement voor niet minder dan 99,9% uit BCAA bestaat!

Een belangrijk voordeel van dit merk is dat er vaak veel kortingen en goedkope mogelijkheden zijn. Op die manier kan je dus een betrouwbaar BCAA supplement kopen zonder je blauw te hoeven betalen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.